Hayatımızın vazgeçilmezleri ve kolaylaştırıcıları arasında yer alan beyaz eşyalarımız olmadan hayat kim bilir ne kadar zor olurdu. Beyaz eşyaların hayatımızı kolaylaştırması kadar onların ne kadar süre verimli ve bozulmadan kullanabileceğimiz de en fazla merak ettiğimiz sorulardan biri. Marka-modelden bağımsız olarak o beyaz eşyayı kullanma şeklimiz veya alışkanlığımız onu ne kadar uzun yıllar kullanabileceğimizi belirleyen temel etken olduğunu unutuyoruz.
O yüzden hep kafamızda olan şu sorulara cevap bulmamız gerekir. Beyaz eşyalarımın ömrünü uzatabilmek için neler yapmalıyım? Çamaşır veya bulaşık makinemi daha uzun yıllar nasıl kullanabilirim? Elektrik süpürgemi ve klimamı daha verimli nasıl kullanabilirim?
Öncelikle bilinmesi gereken en önemli nokta bakımlarının zamanında yetkili servisçe veya garanti süresi dolmuş olanlar için ehil özel servislerce yapılmasının önemidir. Doğru zamanda ve doğru bir şekilde bakımı yapılmayan beyaz eşyaların performansı düşmeye ve arıza vermeye başlayacağının bilincinde olunmalı. Hepsinden daha önemlisi kendimiz, ailemizi ve çocuklarımızın sağlığı için doğru zamanda doğru bakımın yapılması gerekliliğidir.
Çamaşır Makinenizin Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
İlk yapılması gerekenlerin başında çamaşır makinelerinin en büyük düşmanı olan kireç için doğru önlemi almak olmalıdır. İlk kurulumda muhakkak musluktan gelen suyun kirecini alan manyetik kireç önleyici taktırmalısıdır. Eğer manyetik kireç önleyici taktırmadıysanız 3 ayda bir kireç sökücü ile 90 derecede 2 saat boş bir şekilde çalıştırılması gerekir.
Makinenize sadece kireç değil, toz deterjan kalıntıları, yumuşatıcı kalıntıları, kıyafetlerin cebinde unutulan küçük eşyalar (toka, anahtar, madeni para vb.), kıyafetlerden çıkan yünler, pamuklar, ceplerde unutulan peçeteler de sağlıklı ve uzun ömürlü çalışmaya büyük engel oluşturabilmektedir.
Yukarıda saydığımız bazı malzemeler kazan içerisinde kalıp yıkama sonrasında alınabilecekken bir kısmı makinenin iç kısımlarında kalmaktadır. Bu iç kısımda kalan malzemeler gider borusu vasıtası ile tamamı makinenizden çıkarı çıkamamaktadır. Makinenizin ön alt kısmında yer alan kare veya yuvarlak şeklindeki bir kapak işte bu yüzden bulunmaktadır. Kapağı açtığınızda sizin fark etmediğiniz birçok birikinti burada sizi bekliyor olacaktır. Buranın çok fazla dolması makinenizin verimli çalışmasının önündeki etkenlerden biridir. Mümkünse 3 ayda bir buranın açılıp temizliğinin yapılması gerekir.
Makinenizin iç kısmında elle müdahale edemeyeceğiniz alanlardaki kalıntıları temizlemek için kullanım yoğunluğuna göre ortalama 3 ayda bir makine temizleyici ürünlerle 90 derecede 2 saat çalıştırmanız gerekir. Böylece ağır yüklerinden kurtulan çamaşır makineniz hem uzun yıllar hem de performansından bir şey kaybetmeden çalışmasını sürdürebilecektir.
Klimanızın Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Klimanızın düzenli bir şekilde bakımı hem sağlığınız hem de ortamdaki havanın kalitesini artırmak açısından en önemli noktadır. Klimayı verimli kullanmanın bir kullanıcı boyutu birde servis boyutu bulunmaktadır. Kullanıcı yani kişinin yapması gerekenlerin başında klimanın ön kapağını açtığınızda karşınıza çıkan filtreleri yerinden çıkartıp önce elektrik süpürgesi sonra da sudan geçirmeniz çok önemlidir.
Servis tarafından yapılması gereken ise ortalama 1 veya en geç 2 yılda bir genel temizlik yaptırılması gerektiğidir. Bu temizliğin yapılmaması durumunda makinenizin ömrünün azalmasının yanında sağlık açısından ciddi sakıncalar doğurabilecek potansiyele sahip olmasıdır.
Bu iki kısımda yapılması gerekenler yapılmadığı takdirde klimanızın nefes almasını önlemiş olursunuz. Bu durum da gerektiği kadar soğutma veya ısıtmayı sağlamamış, makinenin motorunu zorlamış, temiz havayı ortama verememiş, enerji tasarrufu yapamamış, kötü koku ve en önemlisi sağlığınızı kaybetmiş olursunuz.
birikinti burada sizi bekliyor olacaktır. Buranın çok fazla dolması makinenizin verimli çalışmasının önündeki etkenlerden biridir. Mümkünse 3 ayda bir buranın açılıp temizliğinin yapılması gerekir.
Makinenizin iç kısmında elle müdahale edemeyeceğiniz alanlardaki kalıntıları temizlemek için kullanım yoğunluğuna göre ortalama 3 ayda bir makine temizleyici ürünlerle 90 derecede 2 saat çalıştırmanız gerekir. Böylece ağır yüklerinden kurtulan çamaşır makineniz hem uzun yıllar hem de performansından bir şey kaybetmeden çalışmasını sürdürebilecektir.
Bulaşık Makinenizin Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Bulaşık makinenizin kurulum aşamasında manyetik kireç önleyici taktırmanızı öneririz. Bulaşık makinesinin içini gereğinden daha fazla doldurmamaya dikkat edilmelidir. Kısa vadede kar edeyim derken hem tam temizlenmemiş bulaşıklar hem de zorlanarak makinenizin çabuk yıpranmasına sebep olabilirsiniz.
Selelere yerleştireceğiniz tabaklarda büyük filtreden geçemeyecek yemek kalıntıları olmayacak şekilde temizlenmesi gerekir. En altta bulunan yuvarlak filtre veya filtreleri ortalama 3 ayda bir dikkatli bir şekilde çıkartıp temizlenmesi makinenize rahat nefes aldıracaktır.
Yine üç ayda bir bulaşık makinesi temizleyicisi bir ürün alıp en yüksek derecede boş olarak çalıştırılmalıdır. Bu şekilde yağ, yemek, deterjan ve kireç artıkları temizlenmiş olacak, su alma ve su boşaltma işlemi daha verimli çalışacaktır.
Düzenli olarak pervanelerin su çıkartan uçlarının tıkanıp tıkanmadığını kontrol etmeniz gerekir. Tuzu ve parlatıcıyı kullanarak tabak ve bardaklarınızı çizilmeden, suyun setliğini ayarlamış olarak makinenizi uzun yıllar boyunca verimli bir şekilde kullanmış olacaksınız.
Elektrikli Süpürgenizin Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Burada temel bilinmesi gereken, toz torbalı süpürgelerde, torbaların tek kullanımlık olduğunu unutmamak ve tekrar içi boşaltılıp makineye yerleştirmemek gerektiğidir. Toz torbasız süpürgelerde, kapağın bir yerinden hava almadığına emin olun ve her evi süpürdüğünüzde kovasını boşaltmaya özen gösterin.
Bu süpürgelerin ortak özellikleri ise filtreleridir. Motorun ön kısımdaki filtreyi her torba dolduğunda çırpmanızda hatta tıkanmış gözenekleri için yıkamanızda fayda vardır. Kuruduğundan emin olduktan sonra makineye tekrar yerleştirilmelidir.
Hepa filtreli makinelerde bilinmesi gereken en önemli unsur bu filtrelerin yıkanmaması gerektiğidir. Çünkü hepa filtreler yıkandıkça özelliğini kaybeder. Ayrıca hepa filtrenin işlevini devam ettirmesi torbadan veya hazneden kaçabilecek ince tozları yakalayıp, insanları oluşabilecek hastalıklardan korumasıdır. Unutulmaması gerekenlerden biri de hepa filtrenin yılda bir kez değiştirilmesi gerekliliğidir.
Diğer dikkat edilmesi gereken bir hususta boru ve başlıkta sıkışabilecek büyük parçalardır. Belli aralıklarla bunların temizliği yapılırsa emiş gücünde kayıp yaşamaz ve makinenizi gereğinden fazla zorlamamış olursunuz.
Editör : Emre Selçuk