Birçok doğa olayı insanları ciddi oranda korkutmakta olup özellikle yıldırım hem oluşum şeklinin büyük bir alanda görülmesi hem de çıkarttığı yoğun ses şiddetinden dolayı diğerlerinden biraz daha ayrılmaktadır. Özellikle gece yıldırım düşmesi esnasında gökyüzünün gündüz gibi aydınlanması hem çocukları hem de yetişkinleri oldukça tedirgin edebilmektedir.
Yıldırımdan korunma yöntemlerine geçmeden önce yıldırımın ne olduğuna kısaca değinelim. Bulut ile yeryüzü arasında oluşan yüksek gerilimli elektrik boşalmasıdır. Yıldırım sadece bir tür bulut cinsinde meydana gelebilmekte olup buna kümülonimbus denmektedir.
Yıldırımlarda ortaya çıkan enerji 1010 joule kadar güç üretebilmekte olup geçtiği yerdeki sıcaklık 15 bin santigrat dereceye kadar çıkabilmektedir. Yıldırım çarpmış bir kişiye dokunmak oldukça tehlikeli olup sizi çarpma ihtimali bile olabilmektedir.
Bir insana yıldırım çarpma olasılığı yaklaşık olarak 600 binde birdir. Yıldırım ciddi bir hava olayı olup bundan korunmak için dikkat etmemiz gerekenler vardır. Şimdi kısaca bu korunma yöntemlerine değinelim.
- Yüksek bina ve yapılara paratoner takmak.
- Riskli havalarda ağaç, telefon direği, bayrak direği gibi nesnelere fazla yakın durmamak.
- Metal içeren araçlardan uzak durmak.
- Arabaların lastikleri yalıtkan olduğundan dolayı güvenlidir.
- Açık arazide yere yatmayarak ama çömelerek durmak daha güvenlidir.
- Su üzerinde bulunuyorsanız hızlıca karaya çıkmanızda fayda bulunmaktadır.
- Sivri metaller içeren şemsiye gibi nesnelerden kurtulmanız gerekir.
- Kapalı bir alanda iseniz elektrikli eşyaların fişlerini çekmelisiniz.
- Açık alanda iseniz kalabalık bir şekilde bir arada durmamaya dikkat etmelisiniz.