Son yıllara kadar sadece meraklıları tarafından yapılan çadırlı kamp tatilleri artık her kesimden ve her bütçeden kişilerin ilgiyle takip ettiği etkinliklerin başında gelmektedir. Gerek ekonomik imkânların durumu, gerekse alternatif tatil arayışındaki kişilerin ya yaptığı ya da yapmayı planladığı bir tatil biçimi artık. Ayrıca pandemi ile beraber bu tarz tatillere de ciddi almada rağbet olmuş durumda.
Bazıları bu konuda gerekli araştırmayı yapmadan veya hazırlık için gerekli olanlar konusunda püf noktalarını öğrenmeden yola çıktıkları için o çadır bir daha açılmamak üzere tozlu raflara kaldırılmaktadır. Oysaki doğru zamanda, doğru yerde ve doğru ekipman ile yapılan çadır tatili klişeleşmiş her şey dahil otellerden daha zevkli bir tatil sunabilmektedir.
Peki, bu konuda en çok yapılan hatalar nelerdir? Doğru bir kamp için neler yapılmalıdır? İşte sorularınızın birçoğuna bulabileceğiniz cevaplar.
Çadır: Genellikle bu tür malzemeler bir kez alınacağı için bütçeniz elverdiğince en iyisini almaya çalışın. Çünkü konfor için ilk aracınız çadırdır. Mümkünse iki katlı olan ve en az iki mevsimlik çadırı tercih edin. Kış için olan kamplar için çadırlar çok farklı bir tecrübe ve ekipman gerektirmektedir.
Uyku Tulumu: ikinci derece konforunuzu etkileyecek unsurlardan biri de kullandığınız uyku tulumudur. Her coğrafi ve her sıcaklık şartını düşünerek en az -10, -20 derece özelliğe sahip olanları tercih etmenizde fayda vardır. Bu da bir kez alınabilecek bir ürün olduğundan dolayı mümkünse en iyisini tercih edin.
Mat: Yer ile aranızda olan tek katman olduğundan dolayı seçeceğiniz mat spor yaparken kullandığınız matlardan olmamalıdır. Hatta yapabiliyorsanız şişme matları tercih etmenizde fayda vardır.
Sırt Çantası: Özellikle yukarıda saydığım üç ana ve diğer malzemeleri taşıyabileceğiniz doğru bir sırt çantasına sahip olmalısınız. Bel desteği ve kiloya göre ayarlanabilen bir çantanın seçilmesidir. Aynı zamanda litre olarak da 50 Litre civarındaki bir çanta işinizi rahatlıkla görecektir.
Buraya kadar saymış olduğum dört ana başlık kamp için en büyük öneme sahip olan unsurlar olup mümkün oldukça kalitelilerinden seçilmesi gerekmektedir. Şimdi diğer unsurlarla devam edelim.
Yanınızda mutlaka ya kafa ya da el feneri bulunmalıdır. Gece bir ihtiyaç olduğunda doğada sıkıntı çekmemek için bir ışık kaynağına ihtiyacınız olacaktır.
Kamp çantanızın içerisinde ip, bıçak, küçük bir yastık (şişme tercih edilebilir), çöp poşeti, ateş yakma gereçleri, ıslak mendil ve küçükte olsa baharatlık malzemeler mutlaka bulunmalı.
Her zaman yerde oturma imkânınız olamayabileceği için kamp sandalyesi de vazgeçilmezler arasında yer almaktadır.
Kamp için genel önyargılardan biri olan vahşi hayvanların varlığı, çok eksterm bir yere gitmiyorsanız korkulacak bir durum değildir. Ama özellikle sinek ve küçük böceklerden korunmak için vücuda sürülen veya sıkılan ürünlerden yanınıza alabilirsiniz.
Kamp yapacağınız yerde çadırı doğru konumlandırıp kurmalısınız. Güneşin doğduğu yöne doğru kurarsanız sabah uykunuz biraz kaçabilir.
Aynı zamanda doğada olduğunuzdan dolayı ani bir rüzgâr ile karşılaşabilirsiniz. O yüzden çadırı kurduktan sonra doğru bir şekilde gerdirerek sabitlemeli ve taşlarla desteklemek doğru bir yöntemdir.
Mümkünse yanınıza sadece eğlence için değil yaşanabilecek aksilikleri de göz önüne alarak harici batarya bulundurmalısınız. Serin bir yerde çadır kurmuşsanız pil ve bataryalarınızın soğuktan dolayı bir anda bitmemesi için uyku tulumunuz içinde muhafaza etmenizde yarar olacaktır.
İster içerde ister dışarda olun çadırınızın fermuarın mutlaka kapalı tutmaya özen gösterin. Hem toz, toprak hem de sinek ve haşereden arınmış güvenli uyku alanınınız oluşmuş olur.
Çadırın dışında ne yiyecek ne de kıyafet bırakmamaya özen gösterin. Eğer dışarda giyecek bırakmışsanız mutlaka onu kontrol edin ve silkelemeden giymeyin.
Çadırınızın hemen dibinde ateş yakmayın. Bu güvenliğiniz için önemli olup belli bir mesafeyi koruyunuz. Ateş yaktığınızda da sadece kuru odunları kullanmayıp iyice yandıktan sonra yaş odunlarla da destekleyin ki uzun saatler dayanabilsin.
Kamp yerine bir araç ile gidiyorsanız yaşanabilecek bir sorun durumunda aracınızın yakıt seviyesi olabildiğince yüksek olsun.
Kamp yapmayı düşündüğünüz yere gitmeden önce mutlaka kaç rakımda olduğunu ve sıcaklık seviyesini iyice kontrol etmekte fayda vardır. 35 derece şehir merkezinde olan sıcaklığa bakarak çıktığınız tepede bu 15 dereceye düşüyorsa yanınızda mutlaka buraya uygun bir kıyafet bulunmalı.
Suyun bol olma ihtimali olan bir kamp yerine gidecek olsanız da mutlaka fazladan su yanınızda bulunmalı. Çünkü su olmayınca kamp hayatı tamamen durur.
Kampta canınızın sıkılmayacak olduğunu düşünseniz de arada farklı bir etkinlik arayabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda fazla yer kaplamayacak eğlence araçları ve oyunlar götürmenizi tavsiye ederim.
Çadırlı kamp hayatına yeni başlayacak kişilere bir önerim de; belli imkânları sunan ve güvenli kamp alanları olan lokasyonlar ile başlamanızdır. Örneğin: Bolu Abant’taki çadır kamp alanı en acemi kampçıları bile belli oranda rahatlatacak bir yapıya sahiptir. Su, tuvalet ve elektrik gibi birçok kolaylığı sunmaktadır.
Son olarak doğa bizim yuvamız ve ayrılırken mutlaka çöplerimizi toplayıp bir sonrakine bulmak istediğimiz gibi bırakmaya özen göstermeliyiz.