Tıbbi aromatik bitkiler her geçen gün önemini artırırken bu alana girişimci olarak girmek isteyenlerin de sayısı da her geçen gün artmaktadır. Alternatif tıp alanı ve kimyevi tıp alanı da dâhil olmak üzere birçok alanda artan talebe üreticiler de yetişmeye çalışmaktadır.
Dünyada ortalama 500 bin tür bitki bulunmakta olup bunların 70 bin çeşidi farklı amaçlarla insanların kullanımına hizmet etmektedir. Bu miktarın da 25 bin kadarı ise tıbbi alanda kullanılabilme özelliğine sahiptir. Özellikle covid-19 pandemisiyle başlayan kırsal alana yöneliş bu alana da ciddi yatırımların yapılmasını sağlamıştır. Devlette bu alanda hizmet verecek üreticilere birçok destek vermektedir.
Bu konuda özellikle Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve internet sitesini teşvikler konusunda takip etmekte fayda vardır. Dönemsel olarak bazı bitkiler çeşitli teşvik veren kurumlar tarafından da gündeme gelebilmektedir.
Tıbbi ve aromatik bitkiler nelerdir?
Salep, Alıç, Anason, Zahter, Atkestanesi, Yakı Otu, Biberiye, Sarısabır, Çörek otu, Çuha çiçeği, Defne, Devedikeni, Ekinezya, Fesleğen, Gül, Hunnap, Şahtere, Ihlamur, Isırgan otu, Melek Otu, İğde, Karadut, Karahindiba, Kuşburnu, Lavanta, Limon, Limon otu, Mersin, Mahlep, Menekşe kökü, Misk adaçayı,
Nane, Ökse otu, Pelin otu, Safran, Sumak, Tarçın, Zambak ve Zencefil gibi 130’un üzerinde bitki resmi olarak ülkemizde bulunmaktadır.
Ekonomik değeri en yüksek olan bitkiler hangileridir?
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine olan ilgi arttıkça en çok kazandıran bitkilerin hangileri olduğu da özel bir merak oluşturmaktadır. Bu türlerin birçoğu aynı zamanda ciddi ihracat kalemleri de olabilmektedir. İşte bu alana yönelen girişimciler için en çok kazandıran bitkilerin birkaçı.
Sumak, kekik, defne, ıhlamur, kimyon, anason, rezene, çemen, kişniş, nane, çörekotu, sığla yağı, keçiboynuzu, çam fıstığı, kapari, ardıç, reçine, meyan kökü, biberiye, mahlep, sahlep, safran, şerbetçi otu gibi türler yer almaktadır.