Son yıllarda doğaya ve kır hayatına olan ciddi yönelimle beraber doğada yaşamanın gereklilikleri ve unutulan bazı köy hayatı gerçekleri araştırılmaya başlanmıştır. Bu yönelimle daha önce bildiğimiz bazı doğruları yeniden keşfetmeye veya yeniden öğrenmeye başlamış durumdayız.
Merak edilen konulardan biri de odun külü ve bu külün nerelere nasıl dökülebileceği, hatta hangi yöntemler kullanılarak daha verimli bir tarım elde edilebileceği. Gerek köyüne taşınarak gerekse şehre yakın bir yerlerde hobi bahçesi sahibi olanlar doğal bir ısınma aracı olan odunu tüketmeye başlamıştır. Doğal olarak odun yandıktan sonra ortaya çıkan kalan külün ne yapılacağıdır.
Hiç kuşkusuz odun külü bahçeye atılır mı sorusunun cevabı elbette atılırdır. Hatta mümkün oldukça çıkan odun külleri biriktirilerek doğru zamanda doğru bir uygulama yöntemiyle toprağın ihtiyacı olan birçok vitamini karşılayacaktır.
Toprağa odun külünün dökülmesi her şartta toprağa faydalıdır. Özellikle meyve veya sebze yetiştiriyorsanız önemi bir kat daha artmaktadır. Sadece birkaç önemli püf noktasını bilmekte fayda bulunmaktadır.
Öncelikle odun külü bahçeye henüz sıcakken dökülmemeli, iyice soğuduğunda serpilmelidir. Özellikle ilkbaharda bunu bahçeye uygulamak daha verimli olmasına etki etmektedir. Bahçenize odun külü dökerken bunu üç farklı yöntemle yapabilirsiniz.
Birincisi kuru halde bahçedeki meyve veya sebzelerin dip taraflarına uygulamak, ikincisi de elinizle veya bir aparatla yukarıdan bitkilerinde üzerine gelecek şekilde serpmek, üçüncüsü ise odun külünü bir suyun içerisine dökerek yani sulandırarak bahçenize dökme şeklinde yapabilirsiniz.