Ülkeler ve Haritalar Konusunda Ne Kadar İddialısınız?

Coğrafi bölgeler, ülkeler, başkentler, ülkeler ile ilgili kültürel unsurlar gibi birçok konuda bilginize güveniyorsanız veya bilginizi test etme cesaretiniz varsa bu tam size göre bir yarışma. Teknolojinin baş döndürücü bir şekilde ilerlediği ve dünyanın en ücra köşelerinden haberdar olabildiğimiz şu dönemde bakalım aklınızda neler kalabilmiş.

Sorulara vereceğiniz cevapları bir kenara not edip testin sonunda bulunan cevap anahtarıyla karşılaştırın. Her soru 5 puandan hesaplanmakta olup toplam puanınızın karşılık geldiği değerlendirme kısmından seviyenizi öğrenebilirsiniz.

1- İngiltere ve Fransa arasındaki tünelin adı nedir?

a) Orange b) Laerdal c) Manch

2- Madagaskar ülkesi hangi kıtadadır?

a) Afrika b) Asya c) Güney Amerika

3- Türkiye’nin en büyük gölü hangi ildedir?

a) Konya b) Van c) Isparta

4- Ekvador ülkesi hangi kıtada bulunmaktadır?

a) Asya b) Afrika c) Güney Amerika

5- Toros Dağları Türkiye’nin hangi bölgesindedir?

a) İç Anadolu b) Akdeniz c) Karadeniz

6- Hollanda’nın başkenti hangisidir?

a) Dublin b) Brüksel c) Amsterdam

7- Dünyanın en uzun nehrinin adı nedir?

a) Mississippi b) Amazon c) Nil

8- Semerkant hangi ülke sınırları içerisinde bulunmaktadır?

a) Özbekistan b) Tacikistan                c) Türkmenistan

9- Hangi ülkenin Akdeniz’e kıyısı vardır?

a) Sudan b) Mali c) Tunus

10- Hindistan’ın para birimi nedir?

a) Ringiti b) Hintes c) Rupi

11- Dünyada nüfusu en fazla olan 2. Ülke hangisidir?

a) Hindistan b) Malezya                c) Rusya

12- Tokat ili hangi bölgemiz sınırları içerisindedir?

a) İç Anadolu b) Karadeniz                c) Marmara

13- Kaz Dağları hangi ildedir?

a) Balıkesir b) Bolu c) Kastamonu

14- Çorum ilinin plaka kodu kaçtır?

a) 17 b) 18 c) 19

15- Hangi iki ülke birbiriyle komşudur?

a) Cezayir- Lübnan b) Tunus-Mısır c) Mısır-İsrail

16- Anıtkabir hangi ilçededir?

a) Çankaya b) Kızılay                c) Yeni Mahalle

17- Papua Yeni Gine hangi kıtadadır?

a) Asya b) Güney Amerika c) Okyanusya

18- NATO’nun ana karargâhı hangi ülkededir?

a) ABD b) Almanya c) Belçika

19- Hangisi dünyanın en küçük ülkesidir?

a) Vatikan b) Monaco                         c) Hollanda

20- Kanada’nın başkenti neresidir?

a) Bogota b) Brüksel c) Ottawa

 

Cevap Anahtarı: 1-c, 2-a, 3-b, 4-c, 5-b, 6-c, 7-c, 8-a, 9-c, 10-c, 11-a, 12-b, 13-a, 14-c, 15-c, 16-a, 17-c, 18-c, 19-a, 20-c

PUANLAMA:

0-40 Puan: Coğrafya genel kültürünüz azımsanmayacak bir seviyede olsa da henüz ortalamanın altında kalmaktadır. Çevrenizde veya haberlerde duyduklarınızı daha dikkatli analiz etmenizde ve yerleri kafanızda konumlandırmaya çalışmanızda fayda var.

45-80 Puan: İyi bir coğrafi bilgiye sahipsiniz ama bunları kafanızda birleştirmede bazı eksiklikleriniz bulunmaktadır. Dikkatli bir dinleyici ve izleyicisiniz. Coğrafyanın bir kısmının da tarih olduğunu unutmayın. Bu iki kavramı kafanızda birleştirebilirseniz bilgi yarışmalarının aranan adamlarından olursunuz.

85 ve Üstü Puan: Çok iyi bir görsel ve konumlandırma zekâsına sahipsiniz. Coğrafya ile tarihi birleştirebilme analitik zekâsı sizde mevcut. Bilginin doğruluğundan emin olduğunuzda onu silinmeyecekmiş gibi zihninize kazıyabiliyorsunuz.

Editör: Sedat Dizlek

BENZER İÇERİKLER

Aracımızla Yılda Ortalama Kaç Bin Kilometre Yol Yapıyoruz?

Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere...

Sinemada En Çok Yerli Mi Yabancı Mı Tercih Ettik?

Görsel sanatlar içerisinde en çok toplumlar tarafından kabul edilen ve takip edileni hiç kuşkusuz sinemadır. Ülkemizde 2023 yılında...

2023’te Çocuklara En Fazla Hangi İsim Verildi?

Ebeveynlerin yeni doğacak çocuk söz konusu olduğunda en zor verdikleri karar doğacak bebeğe verilecek isim olmaktadır. Çünkü ailedeki...

Türkiye’de Kaç Kütüphane Var?

Yaşı kırkın üzerinde olan birçok insan için kütüphane kelimesi çok büyük anlamlar içermektedir. Çünkü evlerde bilgisayarlar daha henüz...