Yakıt Tasarrufu İçin Bunları Bilmeniz Şart

İster benzinli ister mazotlu isterse LPG’li aracınız olsun akaryakıtın bu kadar yüksek olduğu şu dönemlerde herkes yakıttan tasarruf edebilmek için işin püf noktalarını öğrenmeye çalışmaktadır. Yakıt tasarrufu her zaman sürücülerin yapmaya çalıştığı, bazen kendince öğrendiği bazen de uzmanların söylediklerini takip ederek uygulamaya çalışmıştır.

Günümüzde yakıt fiyatlarının yükselişini bile takip edemediğimiz bir ortamda arabayla seyahat edebilmek birkaç kez düşünülür hale gelmiştir. Depo doldurmak için ya zamlanmadan önceki geceyi ya da bir indirim haberi beklenilen bir ortamda bulunmaktayız.

İşte burada en önemli nokta yakıtı hangi fiyattan aldığınız kadar aldığınız yakıtı ne kadar verimli kullandığınızdır. Herkesin kendine göre bazı bildikleri olsa da işin uzmanları doğru bildiğimiz birçok yanlışımız olduğunu söylemektedirler. Bunun dışında hiç bilmediğimiz birçok tasarruf yöntemi de bulunmaktadır.

İşte bu yazımızda sizlere yakıt tasarrufu sağlayacak ve uzmanların üzerinde ciddiyetle durduğu bilgileri derledik. Devir, sahip olmak kadar sahip olduğumuzu en verimle şekilde kullanma devridir. Bir taraftan petrolün dünya çapında yükselişte olması bir taraftan da ülkemizdeki döviz kurlarının hızlı yükselişi uzmanlara daha fazla kulak verilmesini sağlamıştır.

  • İlk tasarruf yöntemi Seçilecek marka, model ve motor tipinin satın alma yapmadan önce doğru belirlenmesidir. Buradan kastedilen ülkemizin farklı coğrafi şartlara sahip olması sebebiyle model ve motor tipinin o coğrafi şartlara göre doğru seçilmesi.
  • En küçük motor hacmine sahip araç çok az yakacak diye bir şey yoktur. Küçük motorlu araçları gereğinden fazla sportif sürüş modunda kullanmak ciddi yakıt sarfiyatına sebep olmaktadır.
  • En belirgin tasarruf yapma, agresif ve yüksek hızda sürüşümüzü bırakmakta yatmaktadır. Ani kalkış, ani fren yapma, sürekli yüksek devirlerde araç kullanma ciddi yakıt tüketimine sebep olmaktadır. Saatte 90 km hız en ideal olanıdır. Mümkün olduğunca sakin ve trafiği tehlikeye sokmayacak şekilde yavaş araç kullanmak en doğru yöntemdir. Özellikle bu kurala şehir içi kullanımda dikkat etmemiz gerekiyor.

  • En fazla yakıt tasarrufu sağlayan unsur bakımlı bir araçtan geçmektedir. Zamanında ve ehlince yapılan rutin bakımlar aracınızın daha az yakmasını sağlayacaktır. Ya da başka bir deyimle bakımsız araç daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
  • En fazla yanlış yapılan uygulama klima kullanımındadır. Kanıtlanmış bir bilgi olarak camların açık olması ile klimanın açık olması arasında ciddi bir fark bulunmaktadır. Günümüzde araçlar rüzgâr tribünlerinde aerodinamik testlerden sonra üretime geçmektedir. Özellikle ortalama veya yüksek hızda seyrederken klima yerine camların açılması aerodinamiği bozacak olduğundan dolayı daha fazla yakıt yakılmasına sebep olmaktadır. Şehir içi 50 km hız ve aşağısında klima veya cam tercihi kişinin kendi keyfine kalmış bir durumdur.
  • Klima kullanımı ile ilgili yanlış yapılan bir hususta klimanın doğru ayarlarda kullanılmamasıdır. Araç içerisinde aşırı soğuk bir hava oluşturmaya veya aşırı sıcak bir hava oluşturmaya çalışmak yakıt sarfiyatını artıracaktır. Mümkün oldukça en düşük veya en yüksek ayarlarda klima kullanımından kaçınıp daha arta ayarlarda motoru ve çekişi çok fazla etkilemeyecek bir şekilde ısıyı belirlemekte fayda vardır.
  • Modern araçlarda motoru ısıtmak diye bir gereksinim bulunmamaktadır. Gereksiz yere rölantide dakikalarca arabayı çalıştırmak ve gaza yavaş yavaş yüklenmek gereksiz bir yakıt sarfiyatına sebep olmaktadır. Bu durum seyahat bittiğinde aracı rölantide belli bir süre bekletme için de geçerlidir.
  • En iyi tasarruf yöntemlerinden bir de gidecek olduğunuz seyahat güzergâhını haritalar üzerinden doğru analiz ederek planlamaktır. Uğranacak yerleri belli bir mantık çerçevesinde ve tekrara düşmeden, aynı zamanda yolun fiziksel durumunu öğrenerek planlamakta fayda bulunmaktadır.

  • Özellikle uzun yol seyahatlerinde aracın bakımlı olmasının yanında lastik hava basıncının ilgili mevsime göre ve her lastiğin doğru bir hava basıncıyla eşit şekilde yapılmaması kat edilecek mesafeye bağlı olarak ciddi yakıt sarfiyatına sebep olabilmektedir. Uzmanların önerisi uzun yola çıkmadan önce bir lastikçide hava basınçlarının doğru bir şekilde ayarlanmasıdır.
  • Araç içerisinde veya bagajda mümkün oldukça gereksiz malzemeler bulundurmak yakıt tüketimine olumsuz etki etmektedir. Bu yüzden gerekli olmayan eşyaları araçta tutmamakta fayda bulunmaktadır. Araçtaki yük ne kadar hafif olursa yakıt tasarrufunuz da o derece artacaktır.
  • Eğer manuel vites bir araç kullanıyorsanız vites geçişlerini doğru devirlerde yapmalısınız. Çok yüksek devirlere kadar çıkmak veya çok düşük devirlerde iken gaza sonuna kadar basmak gereksiz yakıt tüketimi oluşturmaktadır.
  • Başka bir tasarruf yöntemi de herhangi bir durum yokken gaz pedalını sürekli değişken bir şekilde kullanmak yakıt sarfiyatını artıracaktır. Mümkün olduğunca pedala aynı oranda güç uygulamak daha doğru bir yöntemdir.
  • Yakıt seçimi de bir başka önemli konudur. Bildiğiniz ve güvendiğiniz bir istasyondan sürekli yakıt almaya çalışın. Birkaç kuruş daha düşük diye deponuza kötü yakıt koyma ihtimalinden uzak durmaya özen gösterin.

BENZER İÇERİKLER

Kasım Ayının En Çok Kazandıranı Belli Oldu

Her ay ister küçük, ister orta ve isterse de büyük yatırımcıların en çok merak ettiği konulardan biri bir...

10.10 Saat Anlamı Nedir?

Çift saatler arasında yer alan 10 10 saati ve yorumları en çok merak edilen saat dilimlerinin başında gelmektedir....

Futbol Tarihindeki İlk Kırmızı Kart ve Türkiye İle İlgisi Nedir?

Futbol hiç kuşkusuz dünya tarihinde en fazla takip edilen ve ilgi gören sporlarda açık ara birinci sırada yer...

23.23 Saat Anlamı Nedir?

Saatler ve anlamları, sembollere yüklenen anlamlar insanlar tarafından sıklıkla takip edilen ve merak edilen gizemlerden biridir. Saatler anlamları...