Hiç kuşkusuz mimari, bırakılan eser sayısı, kendine has üslubu, yetiştirdiği mimarlar ve dünya tarihine geçebilme gibi konular söz konusu olduğunda akla ilk gelen kişi Koca Sinan yani Mimar Sinan gelmektedir. Böyle muhteşem sayısız eser bırakan tarihin en özel isimi 98 yıllık ömrüne kaç şaheser sığdırmıştı? Onun yetiştirdiği öğrencilerden hangisi dünyanın 7 harikası diye adlandırılan mimari başyapıtlarından birini yapmıştır?
Mimar Sinan 1490 ile 1588 yılları arasında yaşamış, II. Selim, I. Süleyman ve III. Murad gibi padişahlara hizmet etmiştir. Kayseri’de doğmuş, 22 yaşında ise Acemi Oğlanlar Ocağı’na girmiştir. Askeri hayatı bu şekilde başlayan Koca Sinan yıllar içerisinde kademeleri ve rütbesi artarak yükselmeye devam etmiştir.
Bağdat seferinde Van Gölü’nden geçirilecek olan gemilerin yapımını üstlenerek mimari konuda ilk cevherini sergilemiştir. Ama Mimar Sinan’ın dehası asıl 1538 yılında Prut nehrinin üzerine kurduğu köprü ile başlamıştır. İmkânsız denebilecek bir yerde çok kısa süre içerisinde ordunun rahatlıkla karşıya geçmesini sağlamıştır.
Daha sonra Mimar Başı olan Sinan’ın muhteşem dehasının dışında en büyük şansı ise üç büyük padişah devrinde yaşamış olmasıdır. 1588 yılında İstanbul’da vefat etmiş, kabri Süleymaniye Külliyesi’nin içerisindedir. Aslında çocukluk ve askeri dönemlerini çıkarttığınız zaman toplam 20-30 yıl içerisinde dünya literatürüne girecek kadar eser oluşturmuştur diyebiliriz.
Yaşamı boyunca 375 tane eser bırakmış olup insanın aklını başından alacak şekilde bir başarıya imza atmıştır. 81 cami, 55 medrese, 51 mescit, 48 hamam, 36 saray, 26 darül kurra, 20 kervansaray, 17 türbe, 17 imarethane, 8 köprü, 8 mahzen, 5 suyolu, 3 hastane yaparak dünyada kimsenin başaramayacağı bir rekora ulaşmıştır.
Mimar Sinan’ın en meşhur üç eseri, Şehzade Camii, Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii olup Selimiye Camii dünya kültür mirası listesindedir. Diğer belli başlı eserlerine bakmak gerekirse; Mağlova Kemeri, Haseki Sultan Camii, Mihrimah Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Sokollu Mehmet Paşa Camii, Kara Camii ve Kılıç Ali Paşa Camii’ni sayabiliriz.
Mimar Sinan’ın inşa etme konusundaki dehasının yanında inşa ettiği bazı eserlerde sergilediği gizemler de ayrı bir deha örneğidir. Yerli ve yabancı birçok bilim insanı bunların bir kısmını çözebilmişken hala çözülemeyen birçok gizemi de bulunmaktadır.
Dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal’in baş mimarlığını Mehmet İsa Efendi yapmış olup Mimar Sinan’ın öğrencisidir.