Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere ayrılmaktadır. İster istemez insanın aklına yılda bu araçlar ortalama kaç bin kilometre yol yapmakta olduğu sorusu gelmektedir.
Ülkemizde ne kadar ve hangi türde araçlar bulunmakta? Araçların yıllık yaptıkları ortalama kilometreler ne kadar? Türkiye’de en çok otomobil mi, motosiklet mi var? Trafikteki araçların yüzde kaçı benzinli, dizel? En fazla yolu kaç yaşında araçlarla yapıyoruz? Bu merak edilen soruların cevabı işte bu yazımızda.
TÜİK veri tabanından alınan 2022 yılı verilerine göre motorlu kara taşıtlarıyla yapılan toplam kilometre 343 milyar 917 milyon olarak gerçekleşmiştir. Yani Türkiye’de bir yıl içerisinde kat edilen yol dünyadan aya 447 kez gidip gelinebileceğini göstermektedir.
Peki, yapılan bu yolun yüzde kaçı hangi tür taşıtlarla yapıldı diye baktığımızda birinci sırayı %55,7 ile otomobiller, %20,4’ünü kamyonetler, %12,4’ünü motosikletler, %4’ünü ise minibüsler ve son sırayı %3,2 ile otobüsler oluşturmuştur. Kafamızda oluşan yanlış bir algı da, yollarda hep görmeye alıştığımız ve bizlere göre en fazla yol kat eden aracın otobüs olmasıdır.
Taşıt cinsine göre ortaya çıkan verilere bakıldığında otomobillerle ortalama yapılan kilometre 13 bin 415 olarak gerçekleşmiştir. Motosikletlerle yapılan kilometreye bakıldığında ise 3648’de kaldığını görmekteyiz. Araç türüne göre bakıldığında en yüksek kilometre ortalaması kamyonlarda olup 53.409 km. verisi karşımıza çıkmaktadır.
Verilerde ortaya çıkan bir diğer ilginç bilgi ise trafikteki en çok kullanılan yakıt cinsi daha önceki yıllarda olduğu gibi %48,4 ile dizel olmaktadır. Bunu %30 ile LPG’li araçlar alırken, %21 ile benzinli araçlar son sırada yer almıştır.
Elektriklilerin bu listede kayda değer bir sayıya henüz ulaşamadıkları anlaşılabilmektedir. Trafikteki araçların yaş ortalamasına bakıldığında en fazla 12 yaş ve üzeri araçlar birinci sırayı almıştır.