1 Kasım 2023 tarihinde Almanya’da yürürlüğe giren nitelikli göç yasasına göre Alman devleti binlerce kişiye vatandaşlık vererek iş gücü açığını kapatmak istiyor. Bu kapsamdan Türkler de faydalanabilecek. Hangi meslek dallarında kimleri alacağı da belli oldu.
Alman hükümeti iş gücü eksikliğini kapatmak ve nitelikli personel ihtiyacını karşılamak üzere 64 ayrı alanda yeni yüzler arıyor. Bu yasa iki uygulama döneminden oluşmakta olup ilki 2024’ün Mart ayında, ikincisi ise 2024’ün Haziranında işleme alınacağı yasayla ortaya çıkmaktadır.
Alman hükümeti bu alımları iş vizesi diye bilinen D-Vize ile gerçekleştirecek olup ilgili alanlarda işini ayarlayanlara mavi kart ile Almanya’ya girişleri serbest hale gelecektir. Yani, işini Almanya’da ayarlayan kişi Mavi Karta başvurusunu yapıp süreci devam ettirebilecek.
Aranan şartların en başında başvurduğu alanla ilgili uzmanlığını kanıtlayacak evrak ile A2 seviyesinde Almancaya sahip olmak gelmektedir. Genel olarak üst yaş sınırı 45 yaş olarak belirlense de uzmanlık alanına göre bu yaş yukarı doğru çekilebilecek.
Eğer mavi kartla gitmeyi başarırsanız ve 12 ay boyunca da bahsi geçen konu ile ilgili işi yaparsanız oturum iznine de başvurabileceksiniz. Ayrıca turist vizesi ile gelenlerde işlere başvurabilecek olup kabul edilirlerse mavi karta sahip olabileceklerdir.
Başka bir kolaylıkta ağır vasıta ve iş makinası operatörleri için kolaylıkla belge sahibi olup dilden muaf alabilecekleridir. Bir diğer kolaylıkta bilgisayar uzmanları için diploma ve dil şartı zorunluluğu olmaması. Ama bu işi yapabilecek seviyede bilgi ve becerilere sahip olduğunu kanıtlaması gerekmekte.
Almanya’ya eğitim amaçlı giden Türk öğrencilerde bu iş imkânlarından belirli oranda ve koşullarda faydalanabileceklerdir. İş sözleşmeleri, emeklilik ve sendikal haklar gibi özlük hakları da giden kişileri bekleyen artılar olarak ifade edilmektedir.
Alınacak Mesleklerin Birkaçı
İmalat sektörü uzmanları, su-kalorifer tesisatçıları, medya ve iletişim uzmanları, bilgisayar programcıları, hemşire, hasta bakıcı, yuva eğitmeni, veteriner, diş hekimi, eczacı, ebe, sosyal hizmet uzmanları, finans ve sigorta uzmanı, meteorolog, kimyager, jeofizik, matematikçi ve istatikçiler, mimar ve iç mimar, kadastro ve ölçüm uzmanı, fizyoterapist, ortopedist, beslenme uzmanı, pedagoji uzmanı, müzik öğretmeni, yazılım geliştirici gibi daha birçok bağlantılı mesleklerden çalışanlar alınacak.