Bankadaki Kiralık Kasaya Haciz Gelir Mi?

Toplu yaşam alanlarının her geçen gün güvensiz hale gelmesi ile insanlar önem verdikleri kıymetli varlıklarını ev veya işyerlerinde saklamak yerine bankaların kiralık kasalarında tutmaktadırlar. Her geçen gün bu kiralık kasalara talep artmakta olup kasa kiralamayı düşünenler için birkaç bilgiyi öğrenmekte fayda vardır.

Kiralık kasalarda ne olduğu veya kişinin kiralık kasa sahibi olup olmadığı devlet tarafından takip edilir mi diye düşünüyorsanız cevap evet devlet kimlerin kiralık kasa kiraladığını takip eder. Ama içerisinde ne sakladığınızla yasal bir durum söz konusu olmadığı sürece ilgilenmez.

Kiralık kasalara koyduğunuz eşyalarınız hem banka hem de devlet açısından belli bir güvence altındadır. Neredeyse her bankada kiralık kasa bulunmakta olup bunlar bankanın oldukça özel ve güvenli bir yerinde bulunmaktadır. Çelikten yapılan kasalar iki anahtar ile açılabilmektedir. Biri banka görevlisinde diğeri kasa sahibinde olmakta olup ikisi aynı anda kullanılmaktadır.

Sizin adınıza en yakın aile bireyiniz bile olsa kiralık kasanızı açamaz. Ancak vefat durumunda mahkeme sizi varis olarak kabul edip gerekli evrakı verirse kasaya erişim hakkı oluşur. Mevduat ve benzeri hesaplar için devlet güvencesi bulunurken kiralık kasalar için böyle bir güvence bulunmamaktadır. Çünkü içindeki size özeldir ve güvenceyi sadece kirasını ödediğiniz banka sigorta aracılığıyla oluşturabilmektedir. Ancak bankanın çeşitli sebeplerle varlığını sürdürememe durumu söz konusu olursa bankaya BDDK el koymaktadır. Bu sebeple kasanız yine güvendedir.

Bir kişiye ve şirketine gelecek olan haciz durumda davayı açan taraf direkt olarak bankayla bağlantıya geçmesi o kasaya ve içerisindekine erişebileceği anlamı kesinlikle taşımaz. Dava sonuçlanıp davacı taraf haklı bulunursa ve davalı taraftan teslim alınan anahtar ile kasa banka görevlisi eşliğinde açılıp değerleri tespit edilebilir.

Kiralık kasa açmak için gerekli evrakları çalışmak istediğiniz banka ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Ama genel olarak o bankada hesabınızın olması, vesikalık fotoğraf ve sözleşme gibi evraklar ile yapılmaktadır. Genel olarak bir kiralık kasanın fiyatı hem ebada hem de bankadan bankaya değişebilmekte olup ortalama fiyatları 700 TL ile 3000 TL arasında değişebilmektedir.

Kiralık kasalara sadece altın veya para koymak zorunda değilsiniz. Sadece silah, patlayıcı madde, bozulabilme özelliği olan şeyler konulamamaktadır. Bunların dışında istediğiniz her şeyi kasaya koyabilirsiniz. Mücevher, sanat eserleri, önemli evraklar, aile yadigârları gibi örnekleri artırabiliriz.

Banka kiralık kasası şahsa özel bir hizmet olabileceği gibi bankaya önceden bilgilendirilme ve gerekli evrakları sunması karşılığında vekâlet verdiğiniz kişi de açabilmektedir. Veya belirteceğiniz kişi veya kişilerce de ortak kullanım şansınız bulunmaktadır.

Son olarak bir bankadan kasa kiraladığınızda aidatlarını yatırmayı unutmamalısınız. Ödeme yapmadığınız süreye göre yasal işlem başlatılarak banka sizi icraya verip sonucuna göre kasanızı açabilir.

BENZER İÇERİKLER

10.10 Saat Anlamı Nedir?

Çift saatler arasında yer alan 10 10 saati ve yorumları en çok merak edilen saat dilimlerinin başında gelmektedir....

Futbol Tarihindeki İlk Kırmızı Kart ve Türkiye İle İlgisi Nedir?

Futbol hiç kuşkusuz dünya tarihinde en fazla takip edilen ve ilgi gören sporlarda açık ara birinci sırada yer...

23.23 Saat Anlamı Nedir?

Saatler ve anlamları, sembollere yüklenen anlamlar insanlar tarafından sıklıkla takip edilen ve merak edilen gizemlerden biridir. Saatler anlamları...

Aracımızla Yılda Ortalama Kaç Bin Kilometre Yol Yapıyoruz?

Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere...