Bir Hiç Uğruna Çıkmış 6 Savaş

İlk insandan günümüze kadar olan sürece baktığımızda insan olarak en iyi yapmayı başardığımız şeylerden biri de maalesef savaşmak olmuştur. Dünya tarihindeki en önemli dönüm noktalarının hep savaşlarla belirlendiği, ortaya çıktığı gerçeği gelecek açısından pekte umut vaat etmediği bizi gelecekte neyin beklediği sorusunun cevabını oluşturmaktadır.

Geçmiş tarihe baktığımızda birçok savaşa belki belli anlamlar yükleyerek kendimizi haklı göstermeye çalışabiliriz. Ama tarih boyunca öyle saçma ve komik sebeplerden çıkan savaşlar vardır ki gerçekten insan ‘pes’ diyebiliyor.

Bir tahta kova, bir sakal kesmeme için hatta başıboş bir köpek için binlerce insanın öldüğü ve bir o kadar da insanının yaralandığı savaşlara tanık olacağız. İşte tarihte iş olsun diye çıkmış diyebileceğimiz en saçma savaşlardan birkaçı.

Bir Köpek Yüzünden Çıkan Savaş

Birinci dünya savaşı yeni bitmiş ama tedirginliğin hat safhada olduğu, en küçük bir bahanenin tetikte bekleyen el ile ateşlenecek bir savaşa gebe olunan zamanlardı. Yunan bir Yüzbaşı Bulgar sınırına yakın bir yerde bir köpeği kovalarken bir savaşa sebebiyet vereceğinin hiç farkında değildi. Köpek can havliyle kaçarken sınırın Bulgar tarafına geçmiş, asker de onu yakalamak için farkına belki de varmadan sınırı ihlal etmişti. Bulgar askerleri sınırı geçen yüzbaşıyı vurarak öldürürler. Bunun üzerine her iki devlet arasında başlayan savaşı, arayan giren devletler bir süre sonra durdurmayı başarırlar. Ama bu süre zarfında 52 kişi hayatını kaybeder ve 136 kişi de yaralanır. Başıboş bir köpeği kovalamak neredeyse büyük bir savaşa dönüşecekti.

Ağaç Bir Kova Yüzünden Çıkan Savaş

Evet, doğru gördüğünüz. Meşe ağacından yapılmış basit bir kova yüzünden çıkan savaş 12 yıl sürmüş ve yüzlerce asker ölmüştür. Olay 1300’lü yıllarda şimdiki İtalya sınırları içerisinde bulunan Modena ve Bologna şehir devletlerinin askerleri arasında yaşanmıştır. Ganimet olarak basit meşe ağacından yapılmış kovanın alınması üzerine çıkan bir savaştır. Hiçbir öneme ve manevi değere sahip olmayan bu kova gurur meselesi yapılarak 12 yıl sürecek bir savaşa girişilmiştir. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da yüzlerce asker her iki taraftan ölmüştür. Kovayı merak edenler için akıbetini de söyleyelim. Kova halen sağlam ve Modena’daki bir çan kulesinde sergilenmektedir.

Domuz Yüzünden 1. Dünya Savaşı Hazırlığı

1900’lerin başında Avusturya İmparatorluğu kendisinden oldukça güçsüz ve kontrolü altında tuttuğu Sırbistan’a birçok konuda baskı kuruyordu. Sırbistan ise ayakta kalabilmek açısından ürettiği domuzları temel satıcısı olan Avusturya’nın dışında başka ülkelere satma çalışmalarına başlamıştı. Kabaca, ekonomisini geliştirmeye çalışmak adına başka ülkelere satmaya başladığı domuzlar yüzünden 1906 ile 1909 yılları arasında Sırbistan’a savaş açmıştı. Avrupa’nın birinci dünya savaşına doludizgin gittiği yıllarda domuz ticareti yüzünden başlayan savaş birinci dünya savaşının temellerini atacaktı.

Başka Bir Kıtada 2. Domuz Savaşı

Avusturya ile Sırbistan arasında domuz ticareti üzerinden başlayan savaş çok uzak bir kıtada yaklaşık elli yıl önce savaşa kadar gidebilecek bir olayı yaşatmıştı. Amerika kıtasında 1859 yılında İngilizler ile garip bir savaşın eşiğine gelinmişti. İngiliz askerleri Amerikan arazisinde kafasına göre takılıp gezinen bir domuzu vuracaklardı. Bu da bir dizi gelişmeyi peşinden getirecekti. Bu olayın üzerine Amerika ordusu İngiliz ordusuna savaş açmasına sebep olmuştu. İngiliz ordusu da savaş hazırlığı yapıp beklemeye başladı. Neyse ki buradaki domuz kimsenin ölmesine sebep olamayarak karşılıklı yaklaşık 4 aylık bekleme sonucunda ortadan kalkmıştı.

Bir Özenti Uğruna 400 Bin İnsan Öldü

Ortada savaşacak hiçbir gerekçe olmayan bir ortamda Paraguay başbakanı kendini resmen bir ateşin ve devletinin neredeyse sonunu getirecek bir duruma getirecekti. Bunun tek sebebi de dünyanın en meşhur savaşçılarından Napolyon Bonapart’a olan hayranlığı ve kendini onunla eş tutacak bir güce sahip olduğunu düşünmesindendi. Paraguay başbakanı Lopez, kendine göre Napolyon ile tıpa tıp aynıydı ve eksiği olan tek şeyin büyük savaş başarısı olduğunu düşünmekteydi. Ortada geçerli bir sebep yokken 1864-1870 yılları arasında Arjantin, Brezilya ve Uruguay’a aynı anda savaş açtı. Savaşın sonunda ülkesinde neredeyse hiç erkek kalmayacak seviyeye gelip büyük bir yenilgiyi tadana kadar Napolyon’a benzemediğini açı bir şekilde öğrenmesi ile sonuçlandı.

Futbol Holiganlığından İki Ülkenin Savaşına

Futbol milyonları bir araya getiren dünyanın en çok ilgi gören spor branşı. Futbol denilince en uç nokta olarak akla fanatiklik ve holiganizm gelmesi de gayet doğaldır. Ama iki ülke arasında yapılan bir futbol müsabakasından sonra çıkan olaylar yüzünden iş savaşa kadar gidecekti. Yıl 1996 ve El Salvador ile Honduras arasında bir futbol maçı oynanmış, El Salvador milli takımı maçı kaybetmişti. Ardından çıkan olaylar büyüyerek iki ülkenin beş günde olsa birbiriyle savaşmasına sebep olmuştu. savaşta 3 bin kişi hayatını kaybetti. O yüzden futbol deyip geçmeyin, uluslararası bir güce sahip ve savaşlar çıkarmaya da kadirdir.

BENZER İÇERİKLER

10.10 Saat Anlamı Nedir?

Çift saatler arasında yer alan 10 10 saati ve yorumları en çok merak edilen saat dilimlerinin başında gelmektedir....

Futbol Tarihindeki İlk Kırmızı Kart ve Türkiye İle İlgisi Nedir?

Futbol hiç kuşkusuz dünya tarihinde en fazla takip edilen ve ilgi gören sporlarda açık ara birinci sırada yer...

23.23 Saat Anlamı Nedir?

Saatler ve anlamları, sembollere yüklenen anlamlar insanlar tarafından sıklıkla takip edilen ve merak edilen gizemlerden biridir. Saatler anlamları...

Aracımızla Yılda Ortalama Kaç Bin Kilometre Yol Yapıyoruz?

Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere...