Günümüzde gerek teknoloji bağımlılığı gerekse sosyal alanlardaki yaşam şeklimiz gibi birçok etken çok farklı ve ilginç sendromları gündeme getirmiştir. Bir kısmının ismini daha önce duymuş olsanız da birçoğunu ilk kez duyacaksınız. Şimdi bu sendromlara kısaca bir bakalım.
YABANCI EL SENDROMU
Bireyin ellerinden birinin kendine ait ayrı bir bilince sahip olduğuna inanılmasıdır. Yani bir elin kendine has olan bilinci olup ona göre hareket etmesine denir. Bu el istem dışı hareket eden bir durumda olmayıp belli bir akıl ile davranması kastedilmektedir.
KAÇIŞ SENDROMU
Kılcal damarlardaki kanın sızması ile kan basıncının hızla düşmesi ve neticesinde oluşan ataklar anlamına gelmektedir. Bu sendrom ciddi bir rahatsızlık olup kişinin yaşamını olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
KAZANILMIŞ BAŞARISIZLIK SENDROMU
Bu sendroma öğrenilmiş başarısızlık sendromu da denmektedir. Bireyin elde ettiği başarısızlıklardan dolayı daha sonrası için herhangi bir başarı elde edemeyeceği duygu ve hisse kapılması demektir. Bu duygu belli bir konuda olabileceği gibi yaptığı veya yapacağı her şeyle ilgili de olabilmektedir.
PETER PAN SENDROMU
Bu sendrom genel olarak erkeklerde ve otuzlu yaşlardan itibaren görülebilmektedir. Büyüme korkusu olan çocuklarda ve yetişkin oldukları dönemlerde çocuk gibi davranmalarına denmektedir. Bu bir davranış bozukluğudur ve aşırı serbest ebeveynlerin elinde büyüyen insanlarda görülebilmektedir.
OTHELLO SENDROMU
Kıskançlık üzerine kurulu olan bu sendrom kıskançlığı saplantı haline getirmiş insanları nitelemektedir. Aşırı şekilde kıskançlık ve sürekli aldatıldığı hissi yaşanan bu hastalıkta yanındakilere tehditkâr, kişiyi sosyal ortamından uzaklaştırma gibi hayatı zindana çeviren bir durumun içerisine sokmaktadırlar.
TRUMAN SENDROMU
Kült haline gelmiş Jim Carry filmi olan Truman Show’da olduğu gibi sürekli takip edildiğini hissetme hastalığıdır. Hangi ortamda olursa olsun, sokakta yürürken veya kendi evi de dâhil olmak üzere sürekli kameralar tarafından izlenildiği hissidir. Teknoloji çağının bir ürünü olarak günümüz vebası olarak da tanımlanmaktadır.
STOCKHOLM SENDROMU
Birçok dizi ve filme ilham kaynağı olan bu sendrom, belli bir süre boyunca rehin alınma, tacize uğrama ve şiddete maruz kalma gibi psikolojik ve duygusal baskı altında olan kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlara belli bir süreden fazla maruz kalmış kişiler bu durumu yaşatan kişiye karşı empati ve bağ kurma gibi bir durum geliştirebilmektedirler. Oluşan bu durumun ardından kurtulma hamlesinde bile bulunmamaları halidir.