Cep Telefonu İle Mükemmel Fotoğraf Çekmenin 11 Altın Kuralı

Yaklaşık 200 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan fotoğraf makineleri ve onlardan elde edilen fotoğraf ürünü her daim insanlar tarafından ilgi görmüştür. Çeşitli yüzeylere yapılan pozlandırmalar ile başlayan serüven filmlerle ve en son olarak da dijital fotoğraf kayıtları ile devam etmiştir.

Bu zamana kadar çoğunlukla ya profesyonellerin ya da özel meraklıların ilgi alanına giren fotoğraf makineleri ne zamanki cep telefonlarına entegre edildi o zaman elinde cep telefonu olan her kesin ilgi odağına girmeyi başarmıştır.

1999 yılının mayıs ayında Japonya’daki bir marka cep telefonu ile fotoğraf makinesini bir araya getirmeyi başarmıştır. Şimdilerde adından ve sanından eser kalmayan Kyocera markasının VP-210 modeliyle bu ilki başarmışlardır. İlk versiyonu 0,11 mega piksel çözünürlüğe sahip olup sadece 20 tane fotoğraf çekebilmekteydi. Batıya ve tüm dünyaya yayılması tam olarak 2003 yılından sonra gerçekleşmiştir.

O günden bu güne hem cep telefonlarının hem de insanların vazgeçilmezleri arasında yer alan fotoğraf, cep telefonu seçimimizde ilk araştırdığımız kriter haline dönüşmüştür. Aslında iyi bir kamerası olan cep telefonu sahibi olmak kadar onu doğru bir şekilde kullanmak en önemli belirleyicidir. O zaman aklımıza cep telefonu ile en güzel fotoğraflar nasıl çekilir? Cep telefonu ile fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeliyiz? Gibi bazı can alıcı sorular gelebilmektedir.

Şimdi bunları ele aldığımız ve cep telefonu ile fotoğraf çekerken çok işimize yarayacak, sosyal medya mecralarından her kesin hayran kalacağı fotoğrafları nasıl çekecek olduğumuza geçelim.

1- Her şey gibi telefonumuz da tozlanmakta ve kirlenmektedir. Genellikle ekranımızı temizlememiz aklımıza gelir ama en çok kullandığımız arka kameraları temizlemek pek aklımıza gelmemektedir. Arada bir telefonun arka kamerasını temiz bir bez ile düzgün bir şekilde silip temizlemek iyi bir fotoğraf elde etmek için ana unsurdur.

2- Telefonu normal tutmak yerine ters çevirerek fotoğraf çekmek ilk yapılması gerekenlerden biridir. Bunu yaparken de özellikle hafif veya belirgin şekilde aşağıdan yukarı doğru çekmek en doğru yöntemdir. Hatta yere dayayıp oradan çekmek değişik bir etki katabilmektedir.

3-Bir fotoğrafa baktığımızda bize güzel görünmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri de kontrasttır. Cep telefonunun içerisinde var olan yazılım her yeri aynı aydınlık oranına göre ayarlamaya programlıdır. Çekim tuşuna basmadan önce ekranın ortasına dokunup ana odağın ışığını yani pozlandırmasını eksiltip azaltabilirsiniz. Bu da fotoğrafınızda kontrastın oluşumunu sağlayıp güzel bir ürün elde etmenizi sağlayacaktır.

4-Yukarıdaki maddedeki uygulamayı özellikle öz çekim yaparken veya birine portre çekerken uygularsanız arka fonu biraz koyulaştırdığınızda etkisi yüksek, odak nokta olan kişiyi daha belirgin hale getirerek başarılı bir fotoğraf elde edebilirsiniz.

5-Kamera ayarlarında var olan ‘ızgara’ seçeneğini açarsanız ‘altın oran’ denen en iyi fotoğraf çekmenin yöntemini uygulama şansınız yüksek olacaktır. Akış yönü, bakış yönü, hareket yönü hangi tarafa doğru ise o tarafta olan boşluğu biraz daha sağa veya sola doğru kaydırarak çekim yapmalısınız. Örneğin bir kişinin fotoğrafını çekerken çekilen kişi sağ tarafa doğru bakıyorsa o kişiyi ekranın tam orta noktasına konumlandırmayın. Sağa doğru baktığından dolayı sağ tarafa doğru olan boşluk sol tarafa olan boşluktan biraz daha fazla olmalıdır.

6-En sık yapılan yanlışlardan biri de özellikle selfie çekerken kendinizi yukarıdan aşağıya doğru çekmektir. Mümkünse ya aynı hizadan ya da hafif aşağıdan yukarı doğru çekmek en doğru çekim şeklidir.

7-Herkesin fotoğraf çektiği yer veya açıdan mümkün olduğunca çekim yapmaktan kaçının. İlk gördüğünüz açıdan hemen telefona sarılmayıp daha farklı hangi açılardan çekim yapabileceğinizin analizini yapın. Özellikle de önüne veya arkasına başka şeylerin, nesnelerin gelmesini planlayarak fotoğrafa boyut kazandırabilirseniz her kesin yapmayı akıl edemediğini başarabilirsiniz.

8-Yeni nesil cep telefonlarında fotoğraf ayarlarında var olan RAW formatında çekim yapmaya çalışın. Bu format size daha sonra çektiğiniz fotoğraflar üzerinde her türlü oynama fırsatı tanımaktadır. Telefonunuza Photoshop veya Lightroom gibi uygulamaları indirdiğinizde bunların üzerinden fotoğrafınıza müdahale etme ve kalite kaybına uğramadan basitçe işlemlerle harika fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır.

9-Fotoğraf çekerken kesinlikle zoom yapmayın. Gerekirse nesneyle veya kişiyle olan mesafenizi fiziki olarak ileriye veya geriye doğru hareket ederek çözmeye çalışın. Zoom fotoğrafın kalitesini çok ciddi oranda azaltmaktadır. İlle de zoom yapmanız gerekirse fotoğrafı çekin daha sonra kadraj oluşturmanız daha doğru bir yöntem olacaktır. Bu durum fotoğraf kalitenizi çekimden önce yapacağınız zomdan daha az olumsuz etkileyecektir.

10-Cep telefonu ile fotoğraf çekmeyi ve bunu çeşitli mecralarda paylaşmayı çok fazla önemsiyorsanız biraz paraya kıyıp telefonunuza bir veya iki iyi uygulama indirebilirsiniz. Sonuçlar sizi ciddi şekilde tatmin edecektir.

11-Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok tabirinden yola çıkarak mümkünse iyi fotoğraf çeken profesyonellerin çektiği fotoğrafları ciddi bir şekilde incelemenizi tavsiye edebiliriz. Doğru açıdan, doğru kadrajdan, doğru kontrastta nasıl fotoğraflar çekildiğini bu şekilde öğrenebilirsiniz ve bu bilgiler sizin iyi fotoğraflar elde etmenize ciddi katkılar sunacaktır.

BENZER İÇERİKLER

10.10 Saat Anlamı Nedir?

Çift saatler arasında yer alan 10 10 saati ve yorumları en çok merak edilen saat dilimlerinin başında gelmektedir....

Futbol Tarihindeki İlk Kırmızı Kart ve Türkiye İle İlgisi Nedir?

Futbol hiç kuşkusuz dünya tarihinde en fazla takip edilen ve ilgi gören sporlarda açık ara birinci sırada yer...

23.23 Saat Anlamı Nedir?

Saatler ve anlamları, sembollere yüklenen anlamlar insanlar tarafından sıklıkla takip edilen ve merak edilen gizemlerden biridir. Saatler anlamları...

Aracımızla Yılda Ortalama Kaç Bin Kilometre Yol Yapıyoruz?

Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere...