Cittaslow, İtalyanca kökene sahip “Sakin Şehir”, “Yavaş Şehir” anlamına gelmektedir. Kentler kendi özgün kimliklerini koruyarak, başka yerlere benzemeden kendine has mimari, yönetim, yemek kültürü, örf ve adetleriyle, sakin ve hayatın belli oranda yavaş yaşandığı yerlerdir.
Bu isim girişte yazılandan da anlaşılacağı gibi İtalya’da 1999 yılında ortaya çıkmış, oradan da bir süre sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İtalya’daki birkaç kasabanın bir araya gelmesi başlayan organizasyon bugün 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.
Cittaslow üyeleri neye göre seçilmektedir diye bir soru akıllara gelmektedir. Farklı ülkelerdeki belediyelerden oluşan yapının bir uluslararası organizasyon ile seçilmesi ve bu üst organizasyonun bir belediyede taşıması gereken kriterlerin ölçülmesi ile kabul gerçekleşmektedir. Aynı zamanda bir ülkede birden fazla Cittaslow seçilen belediye varsa bunlarda o ülkenin bu konudaki komitesini oluşturmaktadır.
İstenen kriterler 70 maddeden oluşmakta olup bunu belirleyen yapı ise Uluslararası Bilim Komitesi olmuştur. Cittaslow Birliği’nin merkezi İtalya’nın Orvieto kentindedir. Bu birliğe üye olabilmek için öncelikle o kentin 50 binin altında bir nüfusa sahip olması ve birliğe üye başvurusu yapması gerekmektedir.
Genel anlamda kriterleri altı ana başlıkta özetleyebiliriz. Çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel yaşam kalitesi politikaları, tarımsal-turistik-esnaf ve sanatkârlara dair politikaları, sosyal uyum politikaları, ortaklıkları, misafirperverlik-farkındalık ve eğitim için politikaları başlıklarına sahiptir.
Gelelim en çok merak edilen soru olan Türkiye’de Cittaslow’a giren kentler olup olmadığına veya varsa kaç tane olduklarına. İlk üyeliğimizi 2009 yılında Seferihisar ilçesi almış olup toplam 21 ilçemiz bu yapı tarafından Cittaslow olarak tescillenmiştir.
Bitlis’in Ahlat ilçesi, Muğla’nın Akyaka ve Köyceğiz ilçeleri, Malatya’nın Arapgir ilçesi, Isparta’nın Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri, Antalya’nın Finike ilçesi, İzmir’in Foça ve Seferihisar ilçeleri, Sinop’un Gerze ilçesi, Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi, Bolu’nun Göynük ve Mudurnu ilçeleri, Ankara’nın Güdül ilçesi, Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi, Bursa’nın İznik ilçesi, Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, Ordu’nun Perşembe ilçesi, Artvin’in Şavşat ilçesi, Erzurum’un Uzundere ilçesi, Kırklareli’nin Vize ilçesi, Aydın’ın Yenipazar ilçesi bu statüyü kazanmıştır.