İlk insanın varoluşundan itibaren dil ve diller de oluşmaya başlamıştır. Bir dilin oluşumunda sadece ırki etkenler değil yaşanılan coğrafya ve iklimin de etkisi kaçınılmazdır. İnsanlar farklı olana karşı bir eğilime sahip olduğundan dolayı kendi ana dilinin dışında farklı dilleri konuşmaya ve öğrenmeye de merak duymuştur. Kimi dillerdeki bazı kelimelerin karşılığı bir başka dilde mevcut değildir. Çünkü o dilin konuşulduğu coğrafyada olmayan bir şeyin kelimesi de doğal olarak olmayacaktır. Ya da bir coğrafyada en çok olan şey doğal olarak o şeyin birden fazla teriminin oluşmasını ortaya çıkartacaktır. Buna en iyi örnek, deve kelimesinin Avrupa dil ailesinde genellikle bir terimle ifade edilmesine karşın Arapça ’da deve kelimesinin birden çok terimi kullanılabilmesidir.
Bu kadar giriş cümlesinin ardından günümüzde kullanılan kaç dil olduğunun cevabına bakalım. Dünya üzerinde yaklaşık 7 bin dil kullanılmaktadır. Bir kısmı birbirine çok fazla benzemesine karşın bir kısmının birbiriyle uzaktan yakından hiçbir benzerliği yoktur.
Dünyada 7 bin civarında dil olduğuna göre sizce bu diller içerisinde en fazla konuşulanı hangisidir? Türkçemiz ilk on konuşulan dil sıralamasına girememektedir. Ama bilgi olarak yaklaşıl 100 milyon civarında konuşanı ile 16. sırada bulunmaktadır.
Doğal olarak ilk akla geleni Çince’dir. 1 milyona yaklaşan konuşanı ile bu birincilik doğal olarak kazanılmış durumdadır.
İkinci sırada bizim bir türlü öğrenemediğimiz İngilizce geliyor. Dünya üzerinde yaklaşık 600 milyon insan tarafından konuşulmaktadır.
Çok fazla lehçeye sahip olan Hintçe yaklaşık 500 milyon kişi tarafından konuşularak üçüncü sıradaki yerini almıştır.
Birden fazla kıtada konuşulan bir dil olan İspanyolca 400 milyona yakın konuşanı ile listemizin dördüncü sırasında yer almaktadır.
Beşinci sırada yine çok fazla coğrafyada 300 milyona yakın konuşanı olan Rusça yer almaktadır.
Özellikle Arap yarımadası, Ortadoğu ve Afrika’da konuşulan Arapça yaklaşık 250 milyon ile altıncı sırada kendine yer bulmuş durumdadır.
Yaklaşık 200 milyon kişi tarafından konuşulan Bengalce yedinci sırada yer almaktadır.
Portekizce yine ilginç bir şekilde farklı coğrafyalarda 200 milyona yakın kişi tarafından konuşularak sekizinci sırada kendine yer bulmuştur.
160 milyon kişi tarafından konuşularak dokuzuncu sırayı alan dil Endonezce-Malayca olmuştur.
Listemizin son sırasında yani onuncu olarak 150 milyon kişi tarafından konuşulan Fransızca da yerini almıştır.
Kimi diller yapısı gereği daha kolay öğrenilebilirken kimileri öğrenim ve konuşma kabiliyeti açısından oldukça zordur. Bir dilin zorluk veya kolaylık durumu sadece o dile has bir durum olmayıp kendi ana dilinizin, öğrenecek olduğunuz dile olan yapısal benzerliği de önemli bir faktördür.
Böyle bir cümle kurduktan sonra genel anlamda öğrenilmesi en kolay dil olarak söylenenlere de kısaca değinmekte fayda vardır. Bilimsel bir karşılığı olmasa da öğrenilmesi kolay kabul edilen diller: İspanyolca, Portekizce, İtalyanca ve Fransızca sayılmaktadır.
Burada belirtilmesi gereken konulardan biri de sıklıkla karıştırılan ana dil ve resmi dil kavramlarıdır. Ülke içerisinde yasal olarak kabul edilen dil/dillere resmi dil, küçük veya büyük bölgesel olarak konuşulan dillere ana dil denir.