Toprakların her geçen gün verimsiz hale gelmesi, umarsızca kullanılan kimyevi gübre türleri, topraktaki eko sistemin olumsuz anlamda bozulması ve dünya su kaynaklarının sınırlı olması yakın tarihlerde yaşamımızı, beslenmemizi tehlikeye sokmaktadır.
Bu ve bunun gibi tarım alanındaki küresel sorunlar bilim insanlarını ve çiftçileri alternatif tarım arayışına itmektedir. Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz topraksız tarım da bu alternatiflerden biri haline dönüşmüştür. Ülkemizde de topraksız tarım konusunda çeşitli girişimler ve yenilikçi çiftçiler gittikçe artmaktadır.
İşte burada topraksız tarımın ne anlama geldiği birçok insan tarafından merak edilmektedir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin ve mineralleri toprak vasıtası ile değil çeşitli solüsyonlarla hazır bir şekilde alması sonucunda farklı mekânlarda yetiştirilmesine denir.
Adında da olduğu gibi bitkiler bir toprağa ekilmeden farklı ortam ve koşullarda daha küçük olan alanlarda daha verimli sonuçların alınması ile elde edilmektedir. Böyle bir ortamda yetişen bitkiler birçok çevresel etkenlerden (yangın, sel, fırtına vb.) uzak, güvenli bir alanda yetişebilmektedir.
En büyük avantajı ise, geleneksel tarıma oranla enerji anlamında daha verimli olması, daha az işçiliğe ihtiyaç duyması, sera gazını daha az salması, su tüketiminin daha az olması ve daha yüksek karlılığa sahip olması gibi özellikleri bulunmaktadır.
Topraksız tarım sistemleri nelerdir?
Hidroponik, Aeroponik ve Aquaponik olmak üzere üç çeşit topraksız tarım çeşidi bulunmaktadır. Kum, çakıl, perlit, torba yosunu, kil agregası ve talaş gibi malzemeler ile yapılan bitki yetiştirme işlemine Hidroponik tarım denmektedir.
Strafor panellerde açılan deliklerden bitki köklerine hazırlanan çözeltinin belirli bir şekilde ve belirli bir oranda püskürtülmesi ile bitki yetiştirmeye de Aeroponik tarım sistemi denmektedir.
Balık ve bitkilerin işbirliği ile elde edilir. Balıkların ve bitkilerin saldıkları bazı minerallerin birleşimi ile oluşan su çözeltisinin bitkilere verilmesi ile oluşanına da Aquaponik tarım sistemi denir.
Topraksız tarım ile neler yetiştirilebilir?
Başlıca domates, biber, patlıcan, kabak, marul, ıspanak, fasulye, karpuz, kavun, maydanoz ve roka gibi daha aklınıza gelebilecek bir sürü gıda maddesi olan meyve ve sebze yetiştirilebilmektedir.