Ghosting Nedir? Maruz Kaldığınızı Nasıl Anlarsınız?

Gün geçmiyor ki yeni bir şey duymayalım veya öğrenmeyelim. Yukarıdaki başlığı büyük bir çoğunluğunuz ilk defa duymakta olmasına rağmen hayatınız içerisinde ya siz birilerine bunu yapmışsınızdır ya da siz böyle duruma maruz kalmışsınızdır.

Aslında yeni bir terim veya durum değil Ghosting. Teknolojinin ve özellikle sosyal medya mecralarının baş döndürücü gelişimi Ghosting’i sadece daha belirgin, adından sık söz edilir hale getirmiştir. Yani teknoloji ve sosyal medya döneminden önce de var olan bir durumdu.

O zaman aklımıza gelen; Ghosting nedir? Belirtileri nelerdir? Ghosting’e maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız? Ghostlamak ne demek? Ghosting sadece flörtlerde mi olur? Gibi soruların cevaplarına bakalım. En önemlisi yaşadığımız sosyal medya çağında Ghosting gittikçe yaygınlaşmakta mıdır?

Ghosting, ortada herhangi bir etken, sebep yokken karşınızdaki kişinin bir anda ortadan kaybolması, sizi umursamaması yani tüm iletişimini kesmesine ayrıca karşı tarafın iletişim kurma cabalarının sonuçsuz kalmasına denmektedir. Genellikle iki kişi arasında yaşanan bir durum olup belirli veya uzun vadeli bir ilişkinin ardından bir tarafın sanki hiçbir şey yaşanmamış gibi iletişimi kesmesi ve kurulan iletişime duyarsız kalması şeklinde de tanımlanabilmektedir. En kaba tabirle ‘görmezden gelinme’ durumudur.

Bu durum ille de iki kişi arasında yaşanan bir aşk veya sevgili hallerinin yanı sıra bir arkadaş, bir dost, bir akraba ile de yaşanabilmektedir. Hayatınızın belli dönemlerinde mutlaka yaşamışsınızdır. Bir dönem iyi sohbet ettiğiniz veya takılmaktan keyif aldığınız birinin bir anda iletişiminin kesilmesi ve akabinde sanki hiçbir yaşanmışlığın aranızda geçmemiş gibi davranması durumuyla.

Günümüz teknoloji ve sosyal medya çağında bu durumlar ile daha sık karşılaşır olduk. Böylece de bu terimi bilenlerimiz veya bu duygu durumunu yaşayanlarımız da artmaktadır. Çeşitli sosyal medya platformlarından tanıştığımız ve sohbet ettiğimiz, ciddi etkileşimde karşılıklı bulunduğumuz bazı kişiler bir anda ortadan kaybolmuş gibi yaparlar. Yazışmalara, iletişim kurma çalışmalarına kesinlikle karşılık vermezler. Sanki hayatında siz hiç olmamışsınız gibi davranırlar.

Bunu yapan kişi için gohostlamak tabiri kullanılırken bu duruma maruz kalan kişi bir nevi mağdur durumuna düşmektedir. Mağduriyet sadece maddi konularda değil duygusal ilişkiler de de olmaktadır. Bu durum karşı tarafta duygusal boşluk, değersizlik, dikkate alınmama hissi hatta depresyon bile yaşatabilmektedir.

Çünkü yaşanılan duruma hiçbir mantıklı açıklama getirememektedir. Ne bir kavga ne bir tartışma ne de bir sebep ortada yokken yok sayılma hissi ile karşı karşıya kalmış oluyorsunuz. Bu durumu yaşayan insanlarda güvensizlik ve özellikle sosyal medya mecralarında aşırı temkinli davranma gibi duygusal durumların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Ghosting, psikolojik bir istismar türü olup, maruz kalan kişiler duygusal istismara uğramış bireydir.

Çağrılarınıza, mesajlarınıza geçerli bir sebep yokken geç dönmeye başlayan ve bir süre sonra nerdeyse karşılık bulamadığınız bir iletişimsizliği yaşıyorsanız ve bu durum sistematik bir şekilde devam ediyorsa ghostlanmak üzere olduğunuzu hissetmeniz gayet normal bir düşüncedir.

BENZER İÇERİKLER

10.10 Saat Anlamı Nedir?

Çift saatler arasında yer alan 10 10 saati ve yorumları en çok merak edilen saat dilimlerinin başında gelmektedir....

Futbol Tarihindeki İlk Kırmızı Kart ve Türkiye İle İlgisi Nedir?

Futbol hiç kuşkusuz dünya tarihinde en fazla takip edilen ve ilgi gören sporlarda açık ara birinci sırada yer...

23.23 Saat Anlamı Nedir?

Saatler ve anlamları, sembollere yüklenen anlamlar insanlar tarafından sıklıkla takip edilen ve merak edilen gizemlerden biridir. Saatler anlamları...

Aracımızla Yılda Ortalama Kaç Bin Kilometre Yol Yapıyoruz?

Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere...