Evdeki vazgeçilmez eğlencelerimizden bir de kutu oyunlarıdır. İster iki kişi ister daha fazla kişi ile oynanan bu kutu oyunları hem çocukların hem de yetişkinlerin vazgeçemediği bir zaman geçirme aracıdır. Kimisi ciddi anlamda profesyonellik gerektirirken kimisi ise basit ve sadece eğlendirmek üzere planlanmıştır.
Kutu oyunlarının tarihini düşündüğümüzde son yüzyılın getirdiği bir çalışma olarak düşünebilirsiniz. Ancak, iş o kadar basit değil ve bazı kutu oyunları binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Daha yazı bile icat edilmeden önce kutu oyunlarının atası sayılabilecek oyunlar bilinmekte ve oynanmaktaydı.
Boş vakitlerinde canı sıkılan bir tek çağımız insanları değildi. Milattan önce 5000’li yıllarda da insanların boş zamanlarında can sıkıntısını atacak ve birlikte bir şeyler oynanabilecek oyunlara ihtiyaç olmaktaydı.
Yapılan kazılarda yukarıda bahsettiğim tarihlerde bazı kutu oyunlarına rastlanılmıştır. Hatta bu kutu oyunlarında günümüzdekine çok fazla benzememesine karşın bir zar da bulunmuştu. Bu ilk buluntular Anadolu ve Mezopotamya topraklarında keşfedilmişti. Demek ki atalarımız da bizler gibi eğlenmeye epey meraklıymış.
Genel olarak bu keşiflerde öne çıkan buluntular boyalı taşlardan oluşan oyunlardı. Daha çok çubuk, taş ve zar benzeri oyunlar ilk oyunlardandır. Her alanda olduğu gibi bu oyunların insanlar tarafından oynanmaya başlamasından sonra dönemin elit tabakasının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Hatta zaman içerisinde bazı oyunları sadece elit ve yönetici tabaka oynamıştır.
En eski oyunlardan sayılan “Senet” oyunu Mısır firavunları tarafından bile oynanmıştır. Tarihte en uzun süre oynanan oyunlardan biri de “Ur” oyunudur. Tarihi binlerce yıla dayanan Tavla oyunundan da bahsetmekte fayda vardır. Bazı kalıntılarda tavla oyununun kurallarına bile rastlanmıştır. Tarihi yine milattan öncesine dayanan oyunlardan biri de “Ludus” oyunu olup strateji temalıdır.
“Luıbo” ve “Tafl” denen oyunların geliştirilmesi ile satranç oyununun ortaya çıktığı söylenir. Satranç oyununun gelişiminde en büyük etkiye sahip olan devlet ise Sasaniler’dir. Son yıllarda ülkemizde meraklısı giderek artan “Mangala” oyunun ilk ortaya çıkışı da milattan sonra 700’lü yıllara dayanmaktadır.
1900’lü yılların başına geldiğimizde ise “Lizzie Magie” isimli bir Amerikan firması “Landlords Game” isimli bir oyun bularak günümüzün “Monopoly” oyununu ortaya çıkartmıştır. Daha sonraki yıllarda “The Settlers Of Catan” oyunu icat edilerek bir nevi koloni kurma üzerine bir temaya sahiptir.
Böylece modern anlamda bildiğimiz oyunların ilk adımları da atılmış oluyordu. İnsanlar tarafından aranan bir hale gelen oyunlar girişimciler için de yeni bir olanak oluşturmuştu. Küçük çaplı yatırımlar ile başlayan kutu oyunları sektörü artık dünyanın en büyük sektörlerinden ve yatırım yapılan alanlarından biri haline dönüşmüştür.
Şimdilerde ise sayamadığımız kadar kutu oyunu seçeneğimiz bulunmaktadır. Bunlardan en bilinen ve meşhur olanları kısaca sayalım. Make’n Break, Tabu, Uno, Jenga, Kızma Birader, Scotland Yard, Monopoly, Metropol, Twister, Bil Bakalım, Maaş Günü, Scrabble, Mangala, Risk, Terra, Süper Doktor, Dedektif, Sorti ve daha niceleri.
Seçenekler fazla olunca en zor olan, oyun akşamında en fazla zamanı alan hangisinin oynanacak olduğu oluyor. Kimi zaman karar verene kadar oyun zamanı bitmiş oluyor.