Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon ayak izi genel olarak dünyayı ne kadar kirlettiğimizin karbondioksit cinsinden (CO2) rakamsal karşılığına verilen isimdir. Normal hayat döngümüzde doğaya saldığımız egzoz, sera gazlarının gerek bireysel gerekse toplumsal zararların kişi başı düşen oranına karbon ayak izi denir. Ne kadar bilinçli olduğumuz ve bu bilincimizi ne oranda uyguladığımıza göre sahip olduğumuz karbon ayak izimizin azalmasına veya artmasına sebep olmaktadır.

Ne kadar düşük karbon ayak izine sahip olursak o kadar doğayla barışık ve kirletmeden yaşıyoruz demektir. Bunun iki ana kırılımı bulunmakta olup bunun ilki birincil karbon ayak izi, diğeri ise ikincil karon ayak izi olarak isimlendirilmektedir.

Karbon Ayak İzi Nedir

Birincil karbon ayak izi, evimizde ve kişisel hayatımızda oluşturduğumuz ayak izidir. Yani, enerji kullanımında ne kadar dikkatli olduğumuz, alışverişlerde kendimizi ne kadar frenleyebildiğimiz, gerektiği kadar harcayıp, gerektiği kadar tükettiğimiz durumlar bu kategoriye girmektedir.

İkincil karbon ayak izi ise yukarıda saydıklarımızın toplumsal olarak ve devlet olarak ne kadarına dikkat ettiğimizdir. Örneğin, toplu taşım kültürünün ne oranda kullanıldığı, üretim faaliyetlerinin çevre dostu olup olmadığı gibi herkesi kapsayan kısmına denir.

Bize bırakılan mirası ne kadar iyi şekilde geleceğimize bırakacağımız bizim elimizde.

BENZER İÇERİKLER

10.10 Saat Anlamı Nedir?

Çift saatler arasında yer alan 10 10 saati ve yorumları en çok merak edilen saat dilimlerinin başında gelmektedir....

Futbol Tarihindeki İlk Kırmızı Kart ve Türkiye İle İlgisi Nedir?

Futbol hiç kuşkusuz dünya tarihinde en fazla takip edilen ve ilgi gören sporlarda açık ara birinci sırada yer...

23.23 Saat Anlamı Nedir?

Saatler ve anlamları, sembollere yüklenen anlamlar insanlar tarafından sıklıkla takip edilen ve merak edilen gizemlerden biridir. Saatler anlamları...

Aracımızla Yılda Ortalama Kaç Bin Kilometre Yol Yapıyoruz?

Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere...