Tarih Bilginize Güveniyorsanız Bunu 3 Dakikada Test Edin

Tarih birçok kişinin özel merak alanına girmektedir. Edindiği bilgileri test etmek vazgeçilmez bir tutkudur. İşte, sizin için sadece kısa 20 soru ile, üç dakikanızı ayırarak tarih bilginizi test etme imkanını size sunuyoruz.

Sorulara vereceğiniz cevapları bir kenara not edip testin sonunda bulunan cevap anahtarıyla karşılaştırın. Her soru 5 puandan hesaplanmakta olup toplam puanınızın karşılık geldiği değerlendirme kısmından seviyenizi öğrenebilirsiniz.

1-Çanakkale zaferinin dâhil olduğu savaş hangisidir?

a)Kurtuluş savaşı             b)1.Dünya savaşı               c)Balkan savaşı

2- Eski ABD Başkanı John Kennedy’i suikast ile öldüren kişi hangisidir?

a) Lee Harvey Oswald b) John Wilkes Booth c) Mark David Chapman

3-“Davut Yıldızı” hangi dinin sembolüdür?

a) Hristiyanlık b) Musevilik                c) Vahhabilik

4- Hicri takvim ile miladi takvim arasında kaç yıl fark vardır?

a) 571 b) 621 c) 632

5- Dünya haritasını ilk kim çizmiştir?

a) Piri Reis b) Macellan                c) İbn-i Sina

6- 2.Dünya Savaşında atom bombası atılan şehir hangisidir?

a) Osaka b) Hiroşima                c) Tokyo

7- Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe hangi şehirdedir?

a) Şanlıurfa b) Diyarbakır                c) Gaziantep

8- Osmanlı İmparatorluğunda son padişahın ismi nedir?

a) Abdülhamid b) Vahdeddin                c) V. Mehmet

9- Dünyanın ilk siyahi pilotu hangi ülkedendir?

a) Osmanlı İmparatorluğu b) Birleşik Krallık c) ABD

10- Parayı ilk olarak kimler bulmuştur?

a) Sümerler b) Lidyalılar                c) Hititler

11- İlk atlı birlikleri kimler kullanmıştır?

a) Sümerler b) Hititler                c) Asurlular

12- Osmanlı İmparatorluğunda kaç padişah hüküm sürmüştür?

a) 36 b) 29 c) 41

13- “Eğer dünyada tek bir ülke olsaydı başkenti ‘İstanbul’ olurdu” sözünün sahibi kimdir?

a) Adolf Hitler b) Napolyon Bonapart c) Fatih Sultan Mehmet

14- Osmanlı ilk dış borcunu hangi ülkeden almıştır?

a) İngiltere b) Fransa                c) İtalya

15- Tarihte kurulan ilk Türk devleti hangisidir?

a) Uygurlar b) Göktürkler                c) Asya Hun İmparatorluğu

16- NATO hangi ülkeye karşı kurulmuştur?

a) Almanya b) Sovyetler birliği c) Çin

17- Türkçe’nin ilk sözlüğü olarak kabul edilen ‘Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün yazarı kimdir?

a) Kaşgarlı Mahmud b) Farabi c) Gazneli Mahmud

18- Cumhuriyet döneminde ilk anayasa hangi tarihte yapılmıştır?

a) 1921 b) 1920 c) 1923

19- Kendi Portresini yaptıran ilk Osmanlı padişahı kimdir?

a) Kanuni Sultan Süleyman b) Fatih Sultan Mehmet c) II. Mahmud

20- 5 TL’nin arkasında kimin fotoğrafı vardır?

a) Aydın Sayılı b) Cahit Arf                c) Fatma Aliye

 

Cevap Anahtarı: 1-b, 2-a, 3-b, 4-b, 5-a, 6-b, 7-a, 8-b, 9-a, 10-b, 11-c, 12-a, 13-b, 14-a, 15-c, 16-b, 17-a, 18-a, 19-b, 20-a

PUANLAMA:

0-35 Puan: Tarihi bilgiler ve genel tarih açısından pek iyi durumda sayılmazsınız. Kendinize kitap ve film seçerken tarih ile ilgili olanları tercih etmenizde fayda olacaktır. Fırsat bulduğunuz zamanlarda bilgi yarışmalarını da takip etmenizde yarar var.

35-70 Puan: Puanınız bu gurupta yer alıyorsa ortalama seviye hatta biraz daha üzerinde bir bilgiye sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Bazı soruların cevaplarını bildiğiniz halde kafanızın karıştığı ve yanlış şıkkı seçtiğinizi anlamışsınızdır. Sadece biraz daha çabalayarak çevrenizde başvurulacak kaynak olmaya çok yakın olabilirisiniz.

75 ve Üstü Puan: Genel tarih bilgileri açısından oldukça ciddi bir birikime sahipsiniz. Okumak ve odaklanarak takip etmek en önemli özelliğiniz. Gözlem ve muhakeme yeteneğiniz olduğu da belirgin bir şekilde anlaşılabilmektedir.

Editör: Sedat Dizlek

BENZER İÇERİKLER

23.32 Saat Anlamı Nedir?

Binlerce yıldır dünya üzerinde birçok zaman ölçme aleti kullanılmıştır. Her kullanılan zaman ölçme aleti sadece saatin kaç olduğunu...

Odun Külü Bahçeye Atılır Mı?

Son yıllarda doğaya ve kır hayatına olan ciddi yönelimle beraber doğada yaşamanın gereklilikleri ve unutulan bazı köy hayatı...

Epikürizm Nedir? Epikür Kimdir? Epikürcüler Neyi Savunur?

Epikür düşünce veya epikürizm kendi içinde ilginç anlamlar barındıran bazı düşüncelere göre de birbiriyle çelişiyormuş gibi gözüken, özellikle...

Tourette Sendromu Nedir? Tedavisi Var Mı?

Tourette Sendromu diğer adıyla Tik Hastalığı olarak da bilinmekte olup basite alınabilecek bir rahatsızlık değildir. Tik, ülkemizde basit...