Binlerce yıllık dünya tarihinde adını bile sayamayacağımız kadar devlet veya imparatorluk tarih sahnesinde boy göstermiştir. Bildiğimiz devlet ve medeniyetten daha fazla bilmediklerimiz de vardır. Bunların içinde gerçekten dönemine damga vurmayı başarmış imparatorluklar insanlar yaşadıkça isimlerini unutturmayacaklardır.
Adını en kalın harflerle bu tabelaya yazdırmış milletler de bu geçmişleriyle övünmeyi sürdüreceklerdir. Herkes sadece evinde olan veya kapısında duran varlıklardan daha da fazla geldiği millet ve devletleriyle övünmektedir.
Biz Türkler bu konuda şanslı milletlerden biriyiz. Binlerce yıllık bir devlet geçmişine sahip olmanın yanında devrinde üç kıtada hüküm sürmüş bir imparatorluğun mirasını da taşımaktayız.
İşte burada insanın aklına gelen sorulardan biri de tarih sahnesinde en uzun soluklu yaşayan devletlerin hangileri olduğudur. Şimdi kısaca bunlara değinelim.
1-Çin İmparatorluğu (M.Ö. 211 – M.S 1912)
İlk sırada 2123 yıl boyunca hüküm sürmüş Çin İmparatorluğu gelmektedir. Dile kolay İlk Çağ’dan 1912 yılına kadar aynı coğrafyada hüküm sürmeyi başarmışlardır. Çeşitli kaynaklara göre 2123 yıl boyunca Çin İmparatorluğunu aynı hanedanın yönettiği söylenir. Bu kadar yüzyıl boyunca bu imparatorluğun ayakta kalmasındaki en önemli etkenlerden biri askeri alanda göstermiş olduğu gelişimdir. Bir diğer unsur ise devasa insan kaynağını doğru bir şekilde yüzlerce yıl boyunca yönetme becerileridir. Askeri ve teknik konulardaki ileri görüşlülükleri onlara herkesin bildiği Çin Seddini de yaptırtmıştır.
2- Doğu Roma İmparatorluğu(395-1453)
İkinci sırada dünya üzerinde en çok etkiyi bırakmış ve 1058 yıl boyunca hüküm sürmüş Doğu Roma İmparatorluğu geliyor. Bu imparatorluk dördüncü yüzyılda ikiye ayrılmış olsa da Doğu Roma varlığını ve gücünü 1453 yılına kadar sürdürmeyi başarabilmiştir. Fatih Sultan Mehmed’in tarih sahnesine çıkmasıyla beraber on asırdan fazla hüküm sürmüş, bizim bildiğimiz adıyla Bizans’ı tarih sahnesinden silerek bir çağı kapatarak başka bir çağın açılmasını sağlamıştır. Hüküm sürdüğü devirde dünyanın merkezi olarak da adlandırılmıştır. Bazı belgelere göre başlangıç meridyeni İstanbul olmasına karşın fethedildikten sonra bu meridyenin Greenwich olarak değiştirildiği söylenir.
3- Roma Cermen İmparatorluğu (962-1806)
Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu 844 yıl boyunca hüküm sürmüş Alman Krallığının temellerinde olduğu bir devlettir. Ama döneminde sadece Almanları değil başka milletleri de barındırmayı başarmıştır. Özellikle Haçlı Seferleriyle adından bahsettiren Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu Anadolu’da verdiği kayıplarla zayıflamıştır. Aslında devletin sonunu getiren Napoleon Bonaparte olup bundan sonrasında içinden Avusturya İmparatorluğu diye ikinci bir imparatorluk da çıkmıştır.
4- Osmanlı İmparatorluğu ( 1299 – 1923)
Sadece kendi tarihimiz açısından değil dünya tarihi açısından da büyük öneme sahip olan Osmanlı İmparatorluğu 624 yıl boyunca hüküm sürmüştür. Bir zamanlar dünyanın merkezi olarak kabul edilen yeri de topraklarına kattıktan sonra uzun yıllar boyunca üç kıtada hükmünü sürdürmüştür. Bulunduğu jeopolitik konumundan dolayı 624 yıl boyunca döneminde onsuz anlatılabilecek bir dünya tarihi imkânsızdır. Mısır’ın fethiyle beraber Halifelik unvanını da barındırmaya başlayan imparatorluk kendi sınırlarının da ötesinde bir güce ve nüfuza sahip olmuştur.
5- Abbasi İmparatorluğu(750 – 1258)
Tarih sahnesinde ilk beşte yer alan ikinci Müslüman devlet ise 508 yıl boyunca hüküm sürmüş Abbasi İmparatorluğu’dur. Döneminde özellikle İslam dünyasında önemli bir yer tutarken coğrafya olarak ta büyük bir alana hükmetmeyi başarabilmiştir. Abbasi İmparatorluğunu bu kadar uzun bir zaman ayakta tutan etkenlerden biri de Türklerdir. Hem askeri hem de devlet yönetiminde Türkler’ in etkin varlığı olmuştur. Abbasi hanedanlığına Cengiz Han’ın torunu Hülagü Han, yönetim kademesini tamamen öldürerek son vermiştir.