Tourette Sendromu Nedir? Tedavisi Var Mı?

Tourette Sendromu diğer adıyla Tik Hastalığı olarak da bilinmekte olup basite alınabilecek bir rahatsızlık değildir. Tik, ülkemizde basit hareket veya konuşma bozukluğu gibi algılansa da temel sebeplerinden biri de nörolojik bir hastalıktır. Burada, Tourette Sendromu yani tik hastalığı nedir? Tourette Sendromu tedavi edilebilir mi? Tourette Sendromu nasıl anlaşılır? Gibi sorulara cevap bulalım.

Tourette Sendromu Nedir?

Genellikle gelişim yaşlarının başında başlayabilen, kontrol edilmekte zorlanıldığı için kişinin istemi dışında gerçekleşen ve belli aralıklarla kendini tekrarlama özelliğine sahip, ani olarak nitelendirilebilen hareketlere denmektedir. Bu hareketler sadece bedenin çeşitli noktalarında tekrarlanan şekilde olabildiği gibi anlamlı veya anlamsız sesler şeklinde de oluşabilmektedir. Bazı kişilerde hem bedensel hareket hem de çıkarılan seslerin birleşiminden de oluşabilmektedir.

Tik hastalığı olarak bildiğimiz Tourette Sendromu ismini ilk kez hastalığın tanımını yapan Dr. Gerard Gilles de La Tourette’in adından almaktadır. Tourette Sendromu, nörolojik bir hastalık olup zekâ ile alakalı olumsuz bir etkiye sahip değildir.

Çoğunlukla ömür boyu süren bir hastalık olduğundan dolayı kronik rahatsızlıklar içerisinde zikredilmektedir. Bu hastalık kişinin hapşırması gibi elinde olmayan ya da kontrol edilememe özelliği taşımaktadır. Bu hastalığa sahip insanlar genellikle heyecan ve baskı altında olduklarında bu tikleri daha fazla baskın veya sık tekrarlar yaşayabilmektedirler.

Yaş itibariyle ilk olarak 4,5,6 yaşlarda belirtileri başlayabilmekte, 10-12 yaşlarından sonra ise ciddi bir şekilde ilerleyip yerleşik hale gelebilmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre ergenlikten sonra bu belirtilerin büyük bir kısmı kaybolmaktadır.

Tourette Sendromu kalıtımsal bir hastalık olduğu yapılan tespitlerden biridir. Çoğunlukla kadınlardan ziyade erkeklerde görülme oranı daha sıktır. Bu sendroma tanı koyulabilmesi için herhangi bir tıbbi cihaz veya test işe yaramamaktadır. Sadece klinik gözlem yöntemiyle teşhis koyulabilmektedir.

Tourette Sendromunda sık görülen hareketlerden bazıları şöyledir. Göz kırpma veya seyirmesi, omuz silkme, kaş kaldırma, baş ve boyun çevirme, dil çıkarma, burun çekme, esneme, havaya üfleme, yüz buruşturma, dişleri birbirine sürtme, kekeleme, ekolali, aynı kelimenin tekrarlanması, bağırma-çığlık atma gibi örnekleri sayabiliriz.

Tourette Sendromunun tedavisi için kesin bir şekilde bilgi maalesef verilememektedir. Ama uzmanların üzerinde önemle durduğu konu; ne kadar erken yaşta fark edilip bir uzmana başvurulması işi daha kolay hale getirmekte olduğu gerçeğidir.

Bu sendromun nedeni bilimsel olarak henüz tespit edilebilmiş değildir. Ama beyindeki nörokimyasal bir düzensizlik ile tetiklenen belirli hareket ve ses tekrarlarından oluştuğu tespit edilebilmiştir. Tourette Sendromlu insanlar diğer insanlardan hiçbir farkı yoktur.

Tourette Sendromu farkındalığı oluşturan ve bu sendroma sahip insanların diğer insanlar gibi her şeyi yapabildiğini anlatan en iyi filmlerden biri de Hint yapımı Hichki adlı filmdir. Çocukluğundan beri öğretmen olma hayali kuran Tourette Sendromlu kişinin mücadelesini ve amacına ulaşmasını anlatmaktadır. Bir diğer filmin adı ise Front of the Class’dır.

BENZER İÇERİKLER

10.10 Saat Anlamı Nedir?

Çift saatler arasında yer alan 10 10 saati ve yorumları en çok merak edilen saat dilimlerinin başında gelmektedir....

Futbol Tarihindeki İlk Kırmızı Kart ve Türkiye İle İlgisi Nedir?

Futbol hiç kuşkusuz dünya tarihinde en fazla takip edilen ve ilgi gören sporlarda açık ara birinci sırada yer...

23.23 Saat Anlamı Nedir?

Saatler ve anlamları, sembollere yüklenen anlamlar insanlar tarafından sıklıkla takip edilen ve merak edilen gizemlerden biridir. Saatler anlamları...

Aracımızla Yılda Ortalama Kaç Bin Kilometre Yol Yapıyoruz?

Ulaşım denilince akla ilk geleni kara taşıtları olmaktadır. Kara taşıtları ise otomobil, minibüs, kamyon ve otobüsler diye çeşitlere...