Yaşı kırkın üzerinde olan birçok insan için kütüphane kelimesi çok büyük anlamlar içermektedir. Çünkü evlerde bilgisayarlar daha henüz çok azken ve internet kullanımı neredeyse hiç yokken tek bilgi kaynağı kütüphanelerdi. Birde bir döneme damga vurmuş, gazetelerin kuponla dağıttığı ansiklopediler vardı.
Bir nesil ödevlerini ve araştırmalarını kütüphanelerden yaparken internetin nimetlerinden faydalanılmaya başlandığı 90’lardan itibaren kütüphanelere ilgi gittikçe azalmaya başlamıştı. Aranılan ve merak edilen her şey Google üzerinden öğrenilmeye başlanmıştı.
Ama son yıllarda gençlerin yeniden gözdesi olmaya başlayan kütüphaneler eski şaşaalı günlerine kavuşmaya başlamış gözüküyor. Böyle bir durumda insanların aklına ülkemizde kaç kütüphane olduğu ve buralardaki kitap sayısı sorusu takılmaktadır.
2023 yılı verilerine göre göre ülkemizdeki kütüphane sayısı; 1’i Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 1’i Milli Kütüphane, 1295’i halk kütüphanesi, 627’si üniversite kütüphanesi, 46 bin 809’u örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki kütüphaneler olmak üzere toplam 48 bin 733 olarak kayıtlara geçmiştir.
Son beş yıllık veriler incelendiğinde her geçen gün kütüphane ve kitap sayısının arttığını göstermektedir. Bu durum akıllara elektronik kitap için her yeri ele geçireceği algısının hala gerçekleşmekten uzak olduğunu kanıtlamaktadır.
Kütüphanelerdeki kitap sayısındaki artış da dikkate değer bir şekilde artış göstererek, bir önceki yıla oranla %32’inin üzerinde artarak 120 milyona ulaşmıştır. Elektronik kitaplara olan ilgi de bir miktar artarak toplam elektronik kitap sayısı 627 üniversite kütüphanesinde toplam 118 milyonun üzerine çıkmıştır.
Kütüphanelere olan ilginin her geçen yıl arttığını gösteren bir gösterge de Halk kütüphanelerine olan ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre %25 artmasıdır. Peki, halk kütüphanelerini bir yılda kaç kişi ziyaret etmiştir diye baktığımızda karşımıza çıkan rakam 33 milyon 561 bin 919 olmuştur.
Ülkemizde 2023 yılında kaç kitap yayımlanmıştır?
Bu sayı 71 bin 200 kitap olarak resmi kayıtlara girmiştir. Peki, çıkan bu kitapların türüne göre incelendiğinde %29,9’u akademik, %19,9’u eğitim, %17,6’sı yetişkin kurgu kitapları şeklinde oluşmuştur.