Çoğu zaman insanlar horlamayı sıkıntı etmezken nedenlerinden en önemlisi uyku apnesi olabilmektedir. Günümüzde bu hastalık fazlasıyla artmaya başlamıştır. Siz tehlikeli oluğunu düşünmediğiniz uyku apnesinin ne kadar tehlikeli olabileceğini birlikte öğrenelim öğrenelim.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku esnasında solunumun tamamen ya da kısmen hava yollarının normal değerinin %20’den alta düşmesi ile oluşan bir hastalıktır. Uyku sırasında solunum durmalarına sebep olup, kandaki oksijen miktarını azaltırken karbondioksit miktarını arttırır.
Beyin, uyku sırasında solunumun durmasını ve azalan oksijen miktarını fark ederek derin uykudan çıkıp tekrardan solunumu sağlar. Yani kısacası beyin oksijenin düştüğünü fark edip kişinin uyanması için bedeni harekete geçirip uyandırıp solunumun tekrar başlamasını sağlar.
Uyku Apnesinin Çeşitleri Nelerdir?
- Tıkayıcı Apne
- Merkezi apne
- Birleşik apne
Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?
- Horlama
- Gündüzleri uykusuzluk
- Boğaz ağrısı
- Ağız kuruluğu
- Yüksek tansiyon
- Kalp ritim bozukluğu
- Baş ağrısı
- Sinirlilik
- Hafıza sorunları
- Konsantrasyon eksikliği
Uyku Apnesinin Neden Olabileceği Hastalıklar Nelerdir?
- Obezite
- Hipertansiyon
- Kalp krizi
- İnme
- Hiperlipidemi
- Diyabet
- Kalp yetmezliği
Uyku Apnesinin Sebepleri Nelerdir?
- Fazla kilo
- Burun tıkanıklığı
- Genetik yatkınlık
- Hava yollarının dar olması
- Büyük bademciklere sahip olmak
- Geniz etine sahip olmak
Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakmaktadır?
Uyku apne tedavisi için ve tanı konulması için kulak burun boğaz (KBB) ve nöroloji bölümlerine gidilebilmektedir.
Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku apnesi testi polisomnografi yani kişinin uyku sırasında beyin dalgalarını, ağız ve burun hava akımını, göz hareketlerini, horlama, kalp hızı ve oksijen seviyelerinin ölçülmesidir. Bu testi yaptırabilmek için uyku apnesi şikâyeti ile gelen hasta, bir gece uyku odasında kalması gerekmektedir.
Uyku Apnesinin Tedavisi Nedir?
Uyku Apnesinin tedavisi PAP (pozitif hava yolu basıncı) cihazı ile Uyku apnesi teşhisi konulan kişinin uyurken hava yollarını açık tutarak solunumun kesilmesini, uykunuzun bölünmesini, oksijen seviyesinin düşmesini ve horlamanızı engeller Böylelikle tedavi esnasında daha kaliteli bir uyku sağlar.
Editör: Emre SELÇUK